fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIEZiua Universală a Iei în Dumbrava Sibiului

Ziua Universală a Iei în Dumbrava Sibiului

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul ASTRA în aer liber din Dumbrava Sibiului va organiza la sfârşitul săptămânii, în perioada 24-26 iunie, a IX-a ediţie a evenimentului Ziua Universală a Iei, la care vor fi prezenţi şi 36 de meşteri şi creatori populari de piese de port popular.


Programul de anul acesta al manifestării va fi desfăşurat pe sectorul textil din Muzeul în aer liber, unde vor fi deschise porţile la opt case tradiţionale. Aici vor fi prezenţi 36 de meşteri şi creatori populari, care vor expune/ comercializa produsele lor (piese de port popular – românesc, săsesc, maghiar, jucării, podoabe, ceramică ş.a.).

De asemenea, în acelaşi cadru, vor fi organizate 12 ateliere interactive, susţinute de meşteri populari, restauratori, muzeografi, care vor consta în brodat motive de pe ie şi panglici săseşti, semne cusute pe colere, ţesut, confecţionat de podoabe şi mărgele, împâslit lâna, ţesut cu păr de capră, pictat pe sticlă motive tradiţionale de pe ie, împletit găitane. Totodată, va fi prezentat un ghidaj despre povestea lânii de la firul de lână la ţesătură: prelucrarea materiei prime, instrumentar, tehnici, decor.

Printre evenimentele din programul de anul acesta se numără reconstituirea obiceiurilor de Sânziene, Drăgaică şi Căluş (vineri, 24 iunie), decernarea titlului Tezaur Uman Viu doamnei Maria Ciucă din Poiana Sibiului, plimbarea în ie cu Biciclete Cochete (sâmbătă, 25 iunie) şi Hora de Sânziene (duminică, 26 iunie).


„Însoţiţi de Rusalce, de Sânzienele care se pregătesc să anunţe solstiţiul şi Sf. Ioan de Vară, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului intră, din nou, în lumea magică a IEI. Anul acesta am ales să celebrăm evenimentul în poienile şi curţile gospodăriilor din sectorul TEXTILE al Muzeului ASTRA din Dumbrava Sibiului. Uliţele satului de altădată se animă cu meşteri şi povestea meşteşugului lor, devin loc de întâlnire al comunităţii dedicate iei şi inspirate de aceasta. Poienile cu iarbă proaspăt cosită se transformă în cea mai frumoasă scenă în aer liber, gazde perfecte pentru obiceiuri de demult şi tehnologii contemporane deopotrivă. Timp de trei zile, invităm publicul să fie cercetaş şi cercetător de tradiţii şi obiceiuri. La Ziua Iei vizitatorii degustă poveşti, stand la şezători şi plăcinte cu dichis de vară. Aici merită să aflaţi povestea firului îmbrăţişat în ţesătură chiar de la cei care trăiesc, cercetează şi duc mai departe tradiţia: meşteri populari, muzeografi şi restauratori. În curţile gospodăriilor vor avea loc ateliere demonstrative şi interactive, începând cu povestea lânii şi diverse ateliere de ţesut, până la ateliere de imprimare flori pe textil sau vopsit cu culori naturale, confecţionat podoabe, brodat motive de pe ie, împâslit, metaloplastie, pictat pe sticlă sau prelucrare piele. Pe uliţe se va-ntinde târgul de ii şi obiecte tradiţionale, design contemporan, flori şi cosiţe împletite. Facem un pas şi spre contemporanitate prin prezenţa unui photobooth special şi… câte şi mai câte!”, a declarat muzeograful Simona Tolciu.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, de Sânziene, şi a fost iniţiată în anul 2013 de Comunitatea online La Blouse Roumaine.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Sursă: Agerpres. Sursa foto: Muzeul ASTRA / Facebook.com

Valentin Brunel

Articole recente

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

ELEDELÜNK

A samáriai asszonyról szóló történetben azt olvassuk, hogy miután ez a rossz nô újjászületett és megtért a Jézus Krisztussal való találkozás hatására, visszatért a városába és hírül adta mindenkinek, hogy mi ment végbe vele.

Peste 700 de clujeni au donat sânge într-o campanie iniţiată de UBB

Campania s-a încadrat în programul strategic UBBMed, lansat la finalul anului 2023 de Universitatea Babeş-Bolyai

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.

Mai multe articole de același fel