21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvaniaSecretar de stat din Ungaria: În Transilvania a fost creată o structură...

Secretar de stat din Ungaria: În Transilvania a fost creată o structură completă de învăţământ în limba maghiară

Publicat în

spot_img
spot_img

Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, a declarata astăzi, după inaugurarea Centrului de zi romano-catolic pentru preşcolari, Casa “Márton Áron”, în judeţul Mureş, la Miercurea Nirajului că în Transilvania a fost creată o structură completă de învăţământ în limba maghiară.

Politicianul de la Budapesta spune că, datorită Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, care se află acum în cea de-a patra fază, în Transilvania a fost creată şi consolidată o structură educaţională în limba maghiară completă.

Árpád János Potápi a declarat telefonic pentru agenţia ungară de presă MTI că, în paralel cu evenimentul de la Miercurea Nirajului, la Universitatea Sapientia din Tirgu Mureş s-a desfăşurat ceremonia de încheiere a anului universitar a instituţiei maghiare de învăţământ superior, înfiinţată în urmă cu 22 de ani, sprijinită de statul ungar.

“Este bine să vedem aceste realizări. Dacă ar fi să scriem pe câte o pagină toate realizările pe care le-am făcut în ultimii 12 ani – şi mă refer doar la investiţii, nu la programe, ci la renovări şi investiţii finalizate, palpabile – atunci am putea citi o carte sau o publicaţie de 100 000 de pagini”, a declarat secretarul de stat.

Acesta a adăugat că numărul investiţiilor (renovări şi construcţii noi), realizate în Bazinul Carpatic prin programul de dezvoltare a grădiniţelor, lansat în urmă cu 5 ani şi jumătate de Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale, se apropie de 1 000. În Transilvania, în cadrul programului au fost construite 103 grădiniţe noi şi renovate 376 de grădiniţe, cu o investiţie totală de aproximativ 33 de miliarde de forinţi (82,21 milioane euro).

Potrivit lui Árpád János Potápi, din cauza dificultăţilor economice din regiune, care nu se observă cu adevărat în Ungaria, cel mai important lucru este acum finalizarea peste tot a investiţiilor începute.

Piatra de temelie a Casei “Márton Áron” a fost pusă în februarie 2019, iar Centrul a fost ridicat în curtea bisericii romano-catolice din Miercurea Nirajului, cu o finanţare din partea statului ungar în valoare de 205 milioane de forinţi (peste 510 000 euro) şi a fost inaugurată sâmbătă. Imobilul are două săli pentru activităţi, două dormitoare, o cameră medicală, o bucătărie şi o baie, astfel fiind create condiţiile moderne pentru educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari.

Tot în cadrul Programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, a fost construită o creşă reformată în Miercurea Nirajului, care a fost inaugurată anul trecut.

Articole recente

Vineri, ora 16:00, Vernisajul expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Vineri, cu începere de la ora 16.00, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, va fi gazda vernisajului expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”.

12-15 august: Festivalului Roman Apulum, ediția IX: Lansări de carte, lupte între daci și romani, gladiatori, ateliere meșteșugărești

Timp de trei zile, intre 12 si 15 august, cetatea Alba Carolina va îmbrăca haine de sărbătoare, și își va aștepta oaspeții la cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum.

Romgaz, profit DUBLU în primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Veniturile ROMGAZ au crescut de peste trei ori, la 7,6 miliarde lei

Ateliere gastronomice, târg de produse tradiționale și concert de pricesne la Târgul ”Bun de Maramureș”

Ediția din acest an a Târgului ”Bun de Maramureș” va sta sub semnul dorului pâinii de acasă, evenimentul fiind dedicat în principal românilor plecați în străinătate și care, în luna august, revin pe plaiurile natale în vacanță.

Mai multe articole de același fel

566 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara/Hunyadi János | Ignorat de autoritățile române, comemorat de maghiari

Ca în fiecare an, în locul în care își doarme somnul de veci fostului voievod al Transilvaniei sunt aranjate cu grijă buchete de flori și coronițe cu panglicile în culorile Ungariei – roşu, alb şi verde, eroul ardelean fiind ignorat de autoritățile române.

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.

În osuarul de la Székesfehérvár au fost identificate rămăşiţele mai multor regi ai Dinastiei Arpadiene

Cercetătorii au putut dovedi că în osuarul de la Székesfehérvár se află și rămăşiţe ale regelui Sfântul Ladislau, dar și rămăşiţele altor regi ai Dinastiei Arpadiene. Ei sunt foarte aproape de posibilitatea identificării chiar a rămăşiţelor regelui Matia Corvin.