13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ100.000 de spectatori în prima zi a Festivalului Internaţional De Teatru de...

100.000 de spectatori în prima zi a Festivalului Internaţional De Teatru de la Sibiu

Publicat în

spot_img
spot_img

Conferinţe, spectacole, concerte, expoziţii, dar, mai presus de toate, revederi, aplauze şi emoţie au însufleţit, la Sibiu, peste o sută de mii de spectatori!

Festivalul a fost deschis oficial de către domnul Constantin Chiriac, Preşedinte FITS şi Director General TNRS, într-un eveniment găzduit la noul sediu NTT Data, partener de tehnologie al Festivalului, şi la care au participat E.S. Hiroshi Ueda – Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Austria, domnul Lucian Romaşcanu – Ministrul Culturii, doamna Corina Bokor, Viceprimar, Municipiul Sibiu, domnul Daniel Metz – fondatorul NTT Data, România, domnul Kaz Nishihata, Representative Director and Senior Executive Vice President NTT Data. Cei prezenţi s-au putut bucura şi de o scurtă reprezentaţie a artiştilor de la Yamamoto Noh Theater.

Expoziţiile din cadrul Platformei de Arte Vizuale (PAV) – program special inclus în cadrul FITS – îşi aşteaptă, de asemenea, vizitatorii, începând de ieri, cu o nouă ediţie a Ziarului Orizontal – de citit pe îndelete pe Zidul Exterior TNRS.

Copiii au avut şi ei momente dedicate ieri la FITS. Compania spaniolă Toc de Fusta a pregătit pentru ei în Piaţa Mică o instalaţie cu 21 de spaţii pe care cei mici (şi cei mari!) le-au putut explora în voie. Spectacolul “Naufragiaţi pe insula copilăriei” are loc de două ori pe zi până pe 27 iunie, inclusiv, în Piaţa Mică, şi pe 2 şi 3 iulie la Cisnădioara. Accesul este gratuit.

Un alt eveniment petrecut ieri la FITS a fost lansarea volumului “Revoluţii – antologie de teatru contemporan polonez”.

Un moment inedit al zilei a fost marcat de propunerea britanicilor de la NOCTURN & Spin Arts.

Festivalul Universităţilor de Teatru şi Management Cultural, cea mai importantă manifestare de gen din Europa, propune publicului spectacolele de referinţă ale şcolilor de teatru din întreaga lume. În prima zi de FITS 2022, parte din acest proiect, publicul a putut viziona spectacolul “O mie de îngeri”.

Spre seară, oaspeţii FITS au putut vedea unele dintre cele mai aşteptate spectacole ale festivalului: Domnul Ibrahim şi florile din Coran, o producţie Eric-Emmanuel Schmitt & Theâtre Rive Gauche, Femeia mării, de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, regia: Andriy Zholdak, Nevoia de adevăr, de la Theâtre Vidy-Lausanne, Scaunele – Theâtre national du Luxembourg, 3Surori – TR Warszawa, National Stary Theatre in Cracow, dar şi Regele moare, de la Theater in der Josefstadt, regizat de Claus Peymann, care primeşte, în acest an, şi o stea pe Aleea Celebrităţilor.

Ziua de teatru în săli s-a încheiat cu Iubire/Amore, spectacolul lui Pippo Delbono, îndelung aplaudat la Centrul Cultural “Ion Besoiu”, care se reia astăzi de la ora 19.

Piaţa Mare a fost neîncăpătoare pentru publicul care a venit să vadă compania franceză CirkVOST, dar şi la concertul columbienilor de la Puerto Candelaria – eveniment transmis live pe TikTok care s-a bucurat, online, de o audienţă de aproape zece mii de persoane.

Prima zi de FITS 2022 s-a încheiat cu un fantastic spectacol cu drone şi lasere realizat de EVSKY & KLS Lasers (România), pe muzica inegalabilului George Enescu. Zeci de mii de oameni au aplaudat la scenă deschisă, din strada Corneliu Coposu, care a fost închisă circulaţiei maşinilor pentru acest moment, dar şi din Piaţa Mare sau online, unde show-ul #findBeauty a fost transmis live.

***

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului, se află la cea de a 29-a ediţie, iar în acest an are loc între 24 iunie şi 3 iulie!

Pentru zece zile, oraşul şi împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanţi din 75 de ţări, iar publicul este aşteptat la peste 800 de evenimente în 80 de spaţii de joc.

Articole recente

Ciolacu, despre finanțările de la Budapesta primite de fundațiile liderilor UDMR: Cred că statul român trebuie să facă la fel şi să nu se...

Liderul PSD spune că, dacă e ceva ilegal acolo, instituţiile statului trebuie să ia atitudine, dar dacă e imoral ”statul român trebuie să facă la fel şi să nu se mai plângă”.

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Mai multe articole de același fel