13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăOPINIEVorba românească - umbre maghiare

Vorba românească – umbre maghiare

Publicat în

spot_img
spot_img

Am vizitat Clujul ultima oară, în anul 2019.

Limba română predomină, deși se mai aud, pe ici, pe colo, și ecouri maghiare. Impresionează prezența unui evantai foarte larg de vechi clădiri monumentale, în marea majoritate a cazurilor, concepute de către arhitecți maghiari, sau școliți la instituțiile de profil budapestane. Începând cu adevăratul simbol al orașului- remarcabilul complex statuar al lui Matia Corvinul (opera unui geniu al sculpturii maghiare mort la doar 45 de ani)- pe numele său Fadrusz János, umbrele spiritului maghiar planează parcă deasupra Clujului, prin clădirile și bisericile acestea extraordinare, impunătoare, care transmit pe mai departe, un fel de mesaj cifrat, despre o comunitate orgolioasă și puternică, bogată și întreprinzătoare, care a avut ambiția să-și facă simțită prezența într-o manieră aparte.

Și dacă noi, cei de astăzi, simțim o bucurie miraculoasă atunci când descoperim pas cu pas fizionomia impunătoare a Clujului, e bine să nu uităm, că în mare parte, această strălucire a orașului-comoară, se datorează spiritului creator maghiar. Maghiarii aceștia, pe care unii dintre noi i-ar dori stârpiți pentru totdeauna , sau alungați fie în fundurile Asiei primordiale, fie în Ungaria, sunt frații noștri, oamenii lângă care am străbătut o istorie complicată și tragică, în acest colț de Europă. În ceea ce mă privește, ori de câte ori constat că semeni de-ai mei îi lovesc sau îi calomniază fără niciun fel de temei, îmi amintesc brusc, fie de demnitatea tăcută a stâlpilor funerari secuiești, fie de săgețile bisericilor gotice, fie de fascinanta arhitectură maghiară din Ardeal. Totul, pe fundalul unor melodii tradiționale, amestec de disperare, resemnare și aplomb. Îmi amintesc de lungul șir de învățați , de acele centre medievale ale educației , de principii ardeleni care au slujit arta și cultura. Zestrea materială maghiară ardeleană, rămasă acum aici, între hotarele României, ar trebui prețuită și asumată și de către noi, etnicii români. Căci pe lângă Voroneț și celelalte bijuterii bucovinene, sufletul nostru poate rezona la fel de intens și față de satele secuiești, sau de clădirile-simbol ale Ardealului. Aceasta înseamnă frumusețea diversității. Și un exemplu de civilizație, dar și de putere sufletească superioară.

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel

566 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara/Hunyadi János | Ignorat de autoritățile române, comemorat de maghiari

Ca în fiecare an, în locul în care își doarme somnul de veci fostului voievod al Transilvaniei sunt aranjate cu grijă buchete de flori și coronițe cu panglicile în culorile Ungariei – roşu, alb şi verde, eroul ardelean fiind ignorat de autoritățile române.

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.

În osuarul de la Székesfehérvár au fost identificate rămăşiţele mai multor regi ai Dinastiei Arpadiene

Cercetătorii au putut dovedi că în osuarul de la Székesfehérvár se află și rămăşiţe ale regelui Sfântul Ladislau, dar și rămăşiţele altor regi ai Dinastiei Arpadiene. Ei sunt foarte aproape de posibilitatea identificării chiar a rămăşiţelor regelui Matia Corvin.