21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALIstorie și propagandă

Istorie și propagandă

Publicat în

spot_img
spot_img

În România, Istoria Transilvaniei ne-a fost prezentată generații la rând, aproape exclusiv ca o confruntare sângeroasă între români și maghiari. Nu se poate nega faptul că episoadele de tensiune româno-maghiare au existat, cunoscând pe alocuri, forme radicale. În același timp, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducționist, care ne prezintă profilul unei regiuni cu o atât de bogată viață social-culturală, strict în tonuri catastrofice.

Intrată oficial în componența Regatului României (în anul 1920), Transilvania aducea bogatul său tezaur multietnic și multiconfesional, dar și particularități cu totul aparte, care o deosebeau în mod evident de Vechiul Regat, în pofida faptului că majoritatea populației sale era (în sens etnic) românească. Maghiarii și germanii (dar și alte câteva etnii) au contribuit la modelarea unei fizionomii socio-spirituale (mai ales în sens urban) cu totul specială a Transilvaniei, iar acest aspect ar trebui mai bine cunoscut, mai cu seamă de către generațiile care vin după noi.

Nu devii mai puțin patriot ca etnic român, dacă recunoști că maghiarii ardeleni (de pildă) au reprezentat un adevărat brand regional, fie și dacă ne gândim la faptul că principii Transilvaniei au fost de origine maghiară, iar modul în care a fost structurată această provincie (din punct de vedere instituțional-organizatoric) a fost unul care prelua (în mare parte) formule instituționale ale vechiului regat ungar.

Pentru unguri, Ardealul este important nu doar pentru faptul că l-au stăpânit politic o lungă perioadă, dar mai ales pentru că limba și cultura maghiară îi datorează imens. O multitudine de oameni de știință și de cultură maghiari sunt originari din Ardeal, iar conștiința identitar-națională maghiară a avut în Ardeal (în timpuri istorice deosebit de grele) un adevărat cămin regenerator. Fără a abdica noi înșine (ca etnici români) de la valorile noastre cultural-naționale, respectul și (mai ales) recunoașterea contribuției excepționale a elementului maghiar la civilizația ardeleană (și implicit a României de mai târziu) reprezintă un gest de normalitate. Nu o favoare pe care majoritatea românească ar face-o față de maghiari, nici o formă de capitulare a românilor, care și-ar recunoaște, astfel, inferioritatea.

Am amintit mai mult de comunitatea maghiară ardeleană, pentru că aceasta este azi, cea mai importantă (numeric vorbind) comunitate neromânească trăitoare între hotarele României. Ca români etnici majoritari, ne revine (în primul rând nouă), misiunea de a fi mai activi , în sensul unei normalizări reale a relațiilor interetnice. Indiferent de posibilele provocări venite de ambele părți.

Să lăsăm scenariile cu iz conspiraționist celor cu puțini neuroni, dar (mai ales!) pescuitorilor în ape tulburi, care în timpuri normale și-ar pierde complet obiectul muncii. Generațiile viitoare (sunt convins!) vor ști să judece cu mult mai multă luciditate, o asemenea chestiune, decât noi, cei de astăzi, încă influențați de spectrul unor frici (reale sau imaginare), cu care am fost îndoctrinați atâta amar de vreme.

Articole recente

Romgaz, profit DUBLU în primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Veniturile ROMGAZ au crescut de peste trei ori, la 7,6 miliarde lei

Ateliere gastronomice, târg de produse tradiționale și concert de pricesne la Târgul ”Bun de Maramureș”

Ediția din acest an a Târgului ”Bun de Maramureș” va sta sub semnul dorului pâinii de acasă, evenimentul fiind dedicat în principal românilor plecați în străinătate și care, în luna august, revin pe plaiurile natale în vacanță.

Tabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

"Case Călătoare" este un proiect al cărui scop este salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.

Muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara – tezaur de istorie și artă sacră

Obiectele expuse în Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt o moștenire de credință lăsată din generație în generație pe care avem datoria să o păstrăm și să o transmitem mai departe peste veacuri celor care se vor închina în fața sfintelor altare.

Mai multe articole de același fel

Atenție la Balcani! Rusia are nevoie URGENTĂ de un nou război în Europa

Rusia face orice să reaprindă ”butoiul cu pulbere” al Europei. Vor fi oare europenii (și americanii) suficienți de abili încât să nu meargă după fentă?

La defilare

O mână mă bate pe umăr. Cele două atingeri m-au făcut să-mi întorc capul spre spate, în încercarea de a vedea cine „mă saluta”. O durere surdă mi-a cuprins fața și am început să văd stele verzi, la modul propriu. Aud un „Futute-n gură de borât!” și-atât.