13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEEcografii de sân gratuite pentru toate pacientele internate în Spitalul de Boli...

Ecografii de sân gratuite pentru toate pacientele internate în Spitalul de Boli Infecţioase din Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Specialiştii în imagistică ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara vor realiza de săptămâna viitoare ecografii de sân gratuite tuturor pacientelor internate în unitatea sanitară, în cadrul unei campanii lansate în premieră, în România, care se va derula până la sfârşitul lunii septembrie.

Directorul medical al Spitalului “Victor Babeş” din Timişoara, Diana Manolescu, spune că anual, în România, aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân şi cu cât boala este depistată mai devreme, cu atât şansele de supravieţuire şi chiar vindecare completă sunt mai mari.



“Din păcate, cancerul de sân continuă să fie a doua cauză de mortalitate în bolile neoplazice, pentru că de cele mai multe ori este depistat într-un stadiu avansat al bolii. Cu ajutorul ecografului, care este unul ultraperformant, reuşim să identificăm modificările apărute la nivelul ţesutului mamar atunci când cancerul este într-un stadiu incipient şi astfel dăm posibilitatea chirurgilor şi oncologilor să acţioneze din timp. Rata de supravieţuire în asemenea cazuri este de peste 95%. Cu alte cuvinte, depistarea cancerului într-o formă incipientă se concretizează într-o reducere a mortalităţii, dar oferă şi opţiuni de tratament multiple”, a declarat, vineri, dr Diana Manolescu.



Pentru că nu toate pacientele internate în unitatea sanitară se pot deplasa până în Centrul de Radiologie şi Imagistică din cadrul spitalului, medicii vor merge în fiecare salon, la patul bolnavelor şi vor efectua acolo ecografia de sân. Investigaţia durează doar câteva minute, nu este iradiantă şi nici dureroasa pentru pacientă. Ecografia foloseşte ultrasunete pentru a realiza o imagine a glandei mamare, făcând posibilă astfel depistarea nodulilor. În cazul în care sunt observate modificări ale structurii ţesutului mamar sau suspiciuni, tot în cadrul spitalului pot fi făcute mamografii, RMN de sân şi biopsie mamară pentru confirmarea diagnosticului, reuşindu-se astfel stabilirea unui diagnostic de certitudine.



“Asemenea campanii de prevenţie ar trebui să fie ceva obişnuit, să intre în rutina pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani. După această vârstă, controalele profilactice periodice sunt necesare anual sau cel mult la doi ani. Din păcate, numărul femeilor care se prezintă la medic pentru asemenea investigaţii periodice este destul de mic, în condiţiile în care în ultimii ani asistăm la o creştere a incidenţei cazurilor de cancer de sân”, a adăugat dr Diana Manolescu.

La nivel mondial, în fiecare an sunt depistate peste 1,5 milioane de cazuri noi de cancer mamar. Mai bine de jumătate de milion de femei sunt ucise de această boală care, depistată la timp, are o rată de supravieţuire de peste 95%.

Sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel