21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂRestaurarea ''Casei libertăţii religioase" din Cluj, printre cele trei proiecte româneşti câștigătoare...

Restaurarea ”Casei libertăţii religioase” din Cluj, printre cele trei proiecte româneşti câștigătoare ale Premiilor pentru Patrimoniul European

Publicat în

spot_img
spot_img

Trei proiecte româneşti – Asociaţia Semne Cusute pentru proiectul ”Semne cusute”; Asociaţia Gaspar, Baltazar&Melchior pentru proiectul Muzeul de la Piscu, Restaurarea ”Casei libertăţii religioase” din Cluj – se numără printre câştigătorii Premiilor pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra, desemnate joi, anunţă Ministerul Culturii.

“Le urăm, pe această cale, mult succes pentru obţinerea Marelui Premiu, care va fi anunţat, în septembrie, la Praga”, a transmis ministerul, într-o postare pe Facebook.

Premiile pentru Patrimoniul European / Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de către Comisia Europeană, iar de atunci sunt conduse de Europa Nostra, precizează Ministerul Culturii.

Anul acesta marchează cea de-a 20-a aniversare a celor mai prestigioase premii europene în domeniul patrimoniului.

Premiile identifică şi promovează cele mai bune practici în conservarea şi îmbunătăţirea patrimoniului cultural material şi imaterial, stimulează schimbul transfrontalier de cunoştinţe în întreaga Europă, sporesc gradul de conştientizare şi aprecierea publicului faţă de moştenirea culturală a Europei.

Distincţiile onorează în fiecare an până la 30 de realizări remarcabile de patrimoniu, printre care până la cinci Grand Prix-uri. Fiecare câştigător al unui Grand Prix primeşte un premiu în bani, în valoare de 10.000 EUR. În plus, există şi un Premiu al publicului, oferit în urma unui vot online efectuat pe platforma Europa Nostra.

Anul acesta au fost premiate 30 de proiecte din 18 ţări europene, în cadrul a cinci secţiuni.

Câştigătorii vor fi onoraţi pe 26 septembrie la Praga, în cadrul ceremoniei de acordarea a distincţiilor European Heritage Awards, care va avea loc în clădirea Operei de Stat, recent restaurată.

Începând cu 11 august iubitorii patrimoniului cultural din toată Europa vor fi invitaţi să voteze pentru Premiul Publicului care va fi acordat unei singure iniţiative, din cele 30 de proiecte câştigătoare.

Articole recente

12-15 august: Festivalului Roman Apulum, ediția IX: Lansări de carte, lupte între daci și romani, gladiatori, ateliere meșteșugărești

Timp de trei zile, intre 12 si 15 august, cetatea Alba Carolina va îmbrăca haine de sărbătoare, și își va aștepta oaspeții la cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum.

Romgaz, profit DUBLU în primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Veniturile ROMGAZ au crescut de peste trei ori, la 7,6 miliarde lei

Ateliere gastronomice, târg de produse tradiționale și concert de pricesne la Târgul ”Bun de Maramureș”

Ediția din acest an a Târgului ”Bun de Maramureș” va sta sub semnul dorului pâinii de acasă, evenimentul fiind dedicat în principal românilor plecați în străinătate și care, în luna august, revin pe plaiurile natale în vacanță.

Tabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

"Case Călătoare" este un proiect al cărui scop este salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.

Mai multe articole de același fel

Tradiționalul pelerinaj la Mănăstirea Nicula va fi condus de către IPS Andrei

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.