13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘA fost pusă piatra de temelie pentru școala primară a Colegiului Reformat...

A fost pusă piatra de temelie pentru școala primară a Colegiului Reformat din Târgu Mureș

Publicat în

spot_img
spot_img

Piatra de temelie a viitoarei școli primare a fost pusă în curtea fostei școli evreiești, în cadrul adunării anuale a Bisericii Reformate din Transilvania. Noua clădire va deservi atât Colegiul Reformat cât și Liceul Teoretic Bolyai Farkas din centrul orașului. 

Levente Czirmay, diaconul de Mureș, i-a salutat pe cei prezenți la eveniment, iar apoi primarul Zoltán Soós, s-a adresat celor prezenți spunându-le că este un pas uriaș faptul că se construiește o nouă școală în oraș, adăugând că ” biserica se dovedește a fi cel mai bun administrator pentru această sarcină, deoarece și-a dovedit poziția de secole. De asemenea, este semnificativ faptul că pe locul instituției închise se înființează din nou o școală.”

”Astăzi am participat la ceremonia de punere a pietrei de temelie și a capsulei timpului la clădirea școlii primare a Colegiului Reformat. Școlile noastre s-au născut cu sute de ani în urmă în sânul Bisericii. Biserica și-a dovedit capacitatea de a educa pentru Dumnezeu și pentru comunitate. O școală va fi construită pe strada Horea nr. 19. Autorizația de construcție a fost emisă, așa că nu ne rămâne decât să vă urăm spor la treabă! Să dea Dumnezeu să auzim cât mai repede clopoțelul școlii!”, a spus edilul.

Episcopul Béla Kató și-a amintit de adunarea districtuală a bisericii din 1908, când a fost pusă piatra de temelie a noii aripi a colegiului reformat. Cufărul de piatră și capsula timpului încorporate în zidul școlii au fost deschise la un eveniment public în noiembrie anul trecut. Urmând acest exemplu, în noua capsulă a timpului au fost plasate și lista membrilor adunării generale, raportul episcopului, o descriere a istoriei colegiului, o copie a publicațiilor de presă actuale și câteva monede și bancnote aflate acum în circulație.

Episcopul a spus că reformatorii transilvăneni au fost întotdeauna fondatori și menținători de școli, deoarece și după reformă au recunoscut importanța educației și rolul ei semnificativ în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu. 

Complexul de clădiri al fostei școli evreiești a fost ales în urma unei căutări amănunțite, fiind îngreunată de un proces îndelungat de obținere a autorizațiilor de construire. 

Béla Kató a subliniat că educația reformată nu a fost niciodată discriminatorie față de oamenii de alte religii și limbi materne, iar biserica va continua să își asume responsabilitatea pentru toți studenții Liceului Bolyai și Colegiului Reformat. El a cerut conducerii orașului să susțină construcția școlii, fidelă promisiunii lor, pentru ca aceasta să devină un exemplu frumos de conviețuire.

Piatra de temelie a fost pusă de directorii celor două școli, Zsolt Benedek și Zoltán Hajdú, precum și de episcopul Béla Kató și Péter Ferenc, președintele consiliului județean Mureș. La eveniment a fost prezent și liderul comunității evreiești locale, László Dub. În clădire a funcționat școala evreiască Marosvásárhely între 1890 și 1944, din care 341 de elevi au fost trimiși în lagărul de exterminare de la Auschwitz în 1944. Niciunul dintre deportați nu a supraviețuit deportării. Noua școală a fost proiectată de firma Manopera Architecture, iar antreprenorul este firma Romur.

Articole recente

Ciolacu, despre finanțările de la Budapesta primite de fundațiile liderilor UDMR: Cred că statul român trebuie să facă la fel şi să nu se...

Liderul PSD spune că, dacă e ceva ilegal acolo, instituţiile statului trebuie să ia atitudine, dar dacă e imoral ”statul român trebuie să facă la fel şi să nu se mai plângă”.

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Mai multe articole de același fel