21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HUNEDOARAHunedoara, al nouălea județ pe harta Via Transilvanica

Hunedoara, al nouălea județ pe harta Via Transilvanica

Publicat în

spot_img
spot_img

Cetatea Mălăiești, din județul Hunedoara, a fost astăzi gazda evenimentului de lansare a celor 141 de kilometri de traseu hunedorean al Via Transilvanica, așa numitul El Camino de România. Evenimentul de inaugurare s-a făcut în prezența ambasadorilor proiectului: Mihaela Miroiu, Principele Nicolae al României, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, Ion Barbu și invitatul surpriză, Andi Moisescu.

”De amenajarea acestei porțiuni de traseu ne-am apucat încă de anul trecut. Via Transilvanica începe cu negocieri, cu gânduri, cu trasări și retrasări, până când să fie vorba de munca în teren. Nu-i deloc ușor, dar ne bucurăm că e așa! Noi zicem că a meritat și greul și toată muncă, pentru că avem un traseu nou de 141 de km printr-un județ spectaculos, cu natură de îți fură mințile, sate autentice cu oameni buni, un traseu care trece prin două situri UNESCO: Sarmizegetusa Regia, Geoparcul Internațional U N E S C O Țara Hațegului și prin Sarmizegetusa Ulpia Traiana și ne povestește despre începuturile istoriei noastre, dar ne și îmbată cu legende pline de mister”, au scris cei de la Via Transilvanica pe pagina de socializare.

Via Transilvanica străbate țara de la Putna la Drobeta Turnu-Severin, trece prin 10 județe și va însuma în total 1400 de kilometri.

Proiectul inițiat de Asociația Tășuleasa Social, reprezentată de Alin și Tiberiu Ușeriu, a pus județul Hunedoara pe harta drumului care unește nordul cu sudul României.

”Costurile inițiale pentru amenajarea unui kilometru au fost cu mult depășite, mai ales când ne gândim la vechiul terasament de cale ferată, dar credem că a meritat! Acest loc trebuie redat călătorilor pe măsura istoriei și a frumuseții zonei.”, au mai scris cei de la Via Transilvanica.

Via Transilvanica, exact ca El Camino din vestul Europei, trebuie sa fie făcut pe jos, cu bicicleta, calul, catârul numai cu mașina nu. Un drum care sa străbată 10 județe și sa aibă de-a lungul sau exact ca pe El Camino o rețea de sprijin destinata strict celor care sunt călători pe acest drum. Un drum care pleacă din Drobeta Turnu Severin pe unde regele Carol I a intrat in Romania in 1866 și are ca final Putna. Un drum strict prin natură.

Articole recente

Romgaz, profit DUBLU în primul semestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Veniturile ROMGAZ au crescut de peste trei ori, la 7,6 miliarde lei

Ateliere gastronomice, târg de produse tradiționale și concert de pricesne la Târgul ”Bun de Maramureș”

Ediția din acest an a Târgului ”Bun de Maramureș” va sta sub semnul dorului pâinii de acasă, evenimentul fiind dedicat în principal românilor plecați în străinătate și care, în luna august, revin pe plaiurile natale în vacanță.

Tabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

"Case Călătoare" este un proiect al cărui scop este salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.

Muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara – tezaur de istorie și artă sacră

Obiectele expuse în Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt o moștenire de credință lăsată din generație în generație pe care avem datoria să o păstrăm și să o transmitem mai departe peste veacuri celor care se vor închina în fața sfintelor altare.

Mai multe articole de același fel