21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEWinkler: Sectorul nuclear, componentă strategică a mix-ului energetic al României

Winkler: Sectorul nuclear, componentă strategică a mix-ului energetic al României

Publicat în

spot_img
spot_img

Parlamentul European va lua, săptămâna aceasta, la Strasbourg, o decizie crucială pentru viitorul sectorului energetic din România și pentru securitatea energetică europeană în general. Va fi supus votului Actul delegat al Comisiei Europene care propune includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în Taxonomia UE privind finanțarea durabilă.

Eurodeputatul Iuliu Winkler (UDMR/EPP) susține că demersurile privind includerea energiei nucleare în Taxonomia UE au început încă din 2018.

”Acum, când am ajuns în etapa votului în Parlamentul European, s-a declanșat o campanie mediatică furibundă pentru respingerea acestei opțiuni. Se apelează la numeroase argumente, unele de-a dreptul deplasate în contextul în care prețurile la energie au crescut într-un mod fără precedent şi s-a ajuns la o vulnerabilizare extremă a securității energetice a UE, atât din cauza războiului din Ucraina și a utilizării energiei ca armă de către Rusia, cât și din cauza modului agresiv în care este promovată tranziția rapidă către energiile regenerabile fără un acompaniament social adecvat la nivelul persoanelor, al IMM-urilor și al regiunilor defavorizate.

Cu toată această campanie agresivă împotriva energiei nucleare și a utilizării gazului natural ca și combustibil de tranziție, sprijinul meu este și mai ferm pentru aceste obiective strategice pentru România. Voi susține prin votul meu includerea energiei nucleare în Taxonomia UE.”, spune eurodeputatul într-o luare de poziție pe această temă.

Iuliu Winkler spune că citește scrisorile pe care le primesc cu toții în cadrul acestei campanii și constată că semnatarii par să creadă că legile fizicii și legile economiei pot fi modificate printr-un vot în Parlament.

”Campania anti-nucleară motivată ideologic pune presiune pe fiecare dintre parlamentarii europeni și are toate șansele să aibă succes. Sper că nu se va întâmpla așa. Sper că rațiunea va triumfa”, susține Iuliu Winkler.

”Acum mai bine de 30 de ani, am fost detaşat o scurtă perioadă pe șantierul centralei nucleare de la Cernavodă ca tânăr inginer stagiar, absolvent de electronică și telecomunicații, specializat în automatizări industriale. Am urmat ulterior cursuri de specializare și am obținut atestatul de lucru în mediul nuclear, am devenit apoi metrologul coordonator al filialei din Hunedoara a societății IAMSAT București. În toată acea perioadă, am avut ocazia să mă familiarizez cu domeniul nuclear, să cunosc oameni cu o pregătire profesională desăvârșită și să-mi dau seama de importanța energiei nucleare pentru întreaga economie a țării. Astăzi, la 3 decenii distanță, sectorul nuclear este o componentă strategică a mix-ului energetic al României, creează mii de locuri de muncă și reprezintă un domeniu de vârf al industriei energetice autohtone.”, mai precizează eurodeputatul.

Iuliu Winkler pune, totodată, la dispoziția publicului textul unei scrisori (facsimil mai jos) semnate de directorul general al Nuclearelectrica și de președintele onorific ROMATOM din care se pot afla şi alte argumente care susțin poziția exprimată de el, poziție pe care – spune Winkler – ”o voi exprima prin vot în Parlamentul European”.

Articole recente

Tabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

"Case Călătoare" este un proiect al cărui scop este salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.

Muzeul Catedralei Ortodoxe Mitropolitane din Timișoara – tezaur de istorie și artă sacră

Obiectele expuse în Muzeul Catedralei Mitropolitane sunt o moștenire de credință lăsată din generație în generație pe care avem datoria să o păstrăm și să o transmitem mai departe peste veacuri celor care se vor închina în fața sfintelor altare.

Rectorul UVT: Ministerul Educaţiei alocă 1 miliard de lei digitalizării universităţilor acreditate

Universitatea de Vest din Timişoara va primi un grant de 5,26 milioane euro, destinat activităţilor de digitalizare.

Academia Interculturală „ProEtnica” | Lucian Nastasă-Kovács, Radu Carp și Valeriu Nicolae, printre speakeri

A IV-a ediţie a Academiei Interculturale de Vară "ProEtnica" se va desfăşura la Sighişoara, în perioada 23 - 28 august

Mai multe articole de același fel