13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăADMINISTRAȚIETanczos Barna: Peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale...

Tanczos Barna: Peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei

Publicat în

spot_img
spot_img

“Respectarea restricţiilor privind consumul de apă este o datorie civică”. Este declaraţia cu care premierul a deschis sedinţa de guvern de astăzi. Nicolae Ciucă face apel la populaţie să înţeleagă cât de necesar este să reducem consumul de apă în această perioadă, în care seceta face ravagii în ţară. Ministrul Mediului a anunţat că urmează câteva săptămâni călduroase, cu fenomene meteo extreme, care vor accentua şi mai mult problemele deja existente.

“Sunt 3 elemente care sunt importante din punctul nostru de vedere – urmărirea și analiza fenomenului de secetă pedologică, urmărirea și prognozele pe fenomenele extreme, astfel încât atât ISU, cât și autoritățile locale să fie informate în timp cu privire la fenomenele care sunt prognozate de ANM și urmărim rezervele strategice de apă la nivel național”, a declarat ministrul Mediului în debutul ședinței de guvern.

“În ceea ce privește seceta pedologică, putem afirma că peste 70% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Avem, din păcate și zone cu secetă pedologică extremă, câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă, la nivel de 0-100 de cm a solului, a stratului unde se măsoară umiditatea”, a adăugat el.

“Pe fenomenele extreme, concluziile sunt următoarele: sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralel cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță practic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice, avem avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice. Acolo unde se previzionează, se prognozează aceste fenomene extreme, mai ales cele de viituri, acolo lucrăm în strânsă colaborare cu ISU și autoritățile locale pentru a anunța acele posibile evenimente”, a mai arătat ministrul.

“În ceea ce privește rezervele strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanță strategică sunt la un grad de umplere de 68%. Putem asigura rezerva strategică de apă, dar, în paralel, anumite bazine hidrografice suferă de deficit uriaș de precipitații. Sunt deja bazine unde sunt râuri secate și sunt deja bazine hidrografice unde fenomenele de secetă prelungită își arată efectele. Sunt câteva regiuni unde media precipitațiilor din ultimele 10 luni este la mai puțin de jumătate față de anii precedenți”, a explicat Tanczos Barna.

Sunt regiuni, orașe unde față de o medie de 10 luni de 410-420 sau 390 de l pe mp, în perioada august anul trecut – iulie anul acesta avem sub 200 de l de precipitați pe mp, a subliniat ministrul la finalul ședinței de guvern.

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel