fbpx
23.7 C
Cluj-Napoca
AcasăISTORII TRANSILVANEOAMENII TRANSILVANIEI | Ștefan Baciu, un amestec de Don Quijote și Ulise

OAMENII TRANSILVANIEI | Ștefan Baciu, un amestec de Don Quijote și Ulise

Publicat în

spot_img
spot_img


ȘTEFAN BACIU (29 octombrie 1918, Brașov-6 ianuarie 1993, Honolulu- SUA) este puțin cunoscut publicului cititor din România. Absolvent de Drept, s-a afirmat ca neobosit publicist și descoperitor de talente lirice. Intrat în Diplomație, a devenit atașat cultural al Legației României de la Berna (Elveția), plecând la post în anul 1946, împreună cu soția sa- Mia Simian, de care-l va lega nu doar o mare iubire, ci și o rară compatibilitate intelectuală. În anul 1948 este rechemat în România (regimul comunist își intrase pe deplin în rol), dar intuind riscurile , cuplul preferă să rămână în Țara Cantoanelor, pentru ca în 1949 să aleagă ca destinație Brazilia.

Începuturile au fost grele, cei doi neavând ce mânca zile întregi, decât banane semi-alterate și câte un ou, vieţuind în cămăruţe igrasioase, căutând cele mai mici chirii. Fluent în germană, franceză, italiană, Baciu va învăța ulterior portugheza, spaniola și engleza, mereu luând-o de la început, ca un școlar conștiincios. Va lucra o vreme la un important cotidian brazilian și se va afirma ca una dintre autoritățile cele mai ascultate în sfera literaturii sud-americane.

Are ocazia de a străbate întreaga Americă Latină, fiecare țară impresionându-l în mod special. Dotat cu o capacitate de observație ieșită din comun, excelent psiholog, cititor pasionat , curios de a afla cât mai multe, scriitorul a considerat exilul nu un blestem, ci o aventură pe care și-a asumat-o senin , dând dovadă de o energie interioară remarcabilă.

În România primise un important premiu literar la doar 17 ani, fiind considerat un fel de copil-minune. Suprarealist liric, va fi unul dintre popularizatorii acestui gen literar pe continentul sud-american. Din anul 1964 va lucra la Universitatea din Honolulu (Hawaii-SUA), predând literatură sud-americană. Fusese invitat în SUA din anul 1962, mai întâi ca și cadru didactic asociat al Universității din Seattle, recunoscându-i-se competența în domeniul literaturilor hispanice. Publicase în Brazilia și un roman, care se bucurase de succes.

Moartea soției sale l-a marcat profund, dar a continuat să se dedice lecturilor și scrisului. Este autorul a aproximativ 100 de volume de poezie, eseistică, impresii despre artă, critică literară, literatură, memorialistică.

Autor al unui volum de memorii intitulat “Praful de pe tobă”, preţios pentru cunoaşterea unor figuri de scriitori români ai perioadei interbelice, pe care i-a cunoscut şi cărora le face portrete excepţionale sub aspectul desenului psihologic.

A murit pe neaşteptate, în timpul unei convorbiri telefonice derulată cu sora sa (care locuia în Bucureşti), din cauza unui infarct miocardic. Pe unde locuise în exil de-a lungul anilor( în toate reşedinţele ocupate) îşi amenajase mereu un colţ tradiţional românesc, alcătuit din cărţi, reviste, icoane vechi, ulcioare, ştergare, etc.

Talentat desenator şi caricaturist, obişnuia să le trimită cunoscuţilor aflaţi în România, ilustrate de Paşti sau de Crăciun, confecţionate de el.

Cristian Sandache

Conferențiar universitar doctor habilitat la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, UDJ Galati

Articole recente

Gabriel Zetea: „Sărbătorim astăzi victoria oamenilor de bun simț din Partidul Social Democrat”

Gabriel Zetea a precizat că această victorie este una istorică pentru PSD

La Târgu Mureş s-a inaugurat o Clinică de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, cu componente unice în România

Cardiologie sportivă şi cardiooncologie, printre serviciile unicat de recuperare cardiovasculară

Iuliu Winkler, despre votul de încredere acordat UDMR în alegerile din 9 iunie: Este un rezultat pe care noi nu l-am mai avut în...

Președintele Organizației Județene Hunedoara a UDMR, europarlamentarul Iuliu Winkler, a mulțumit pentru votul de încredere pe care Uniunea l-a primit din partea cetățenilor

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara

Juriul va fi format din actriţele Ilinca Manolache şi Olga Torok şi regizorul Adrian Sitaru.

Mai multe articole de același fel

109 ani de la moartea pionierului aviației, Aurel Vlaicu

Acum mai bine de un secol, un fiu de ţărani români din Transilvania, îşi construia propriul avion cu care avea să uimească lumea întreagă. Aurel Vlaicu este cel care l-a învins pe Roland Garros, celebrul pilot francez, în concursurile de aviaţie.

OAMENII TRANSILVANIEI | Alexandru Ivasiuc

Din Sighetul Maramureșului provenea ALEXANDRU IVASIUC, vlăstarul unei familii de intelectuali cu mare prețuire pentru tot ceea ce însemna cartea și valorile tradiționale românești.

OAMENII TRANSILVANIEI | Tamási Áron, scriitorul secuilor

În textele lui Tamási, oamenii aceştia preponderent tăcuţi, dârji, amestec de cruzime şi extraordinar cult al prieteniei, ospitalitate neverosimilă şi reacţii temperamentale brutale, par aureolaţi de o flacără mistică.