fbpx
5.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEManifestații la Budapesta împotriva reformei fiscale a guvernului

Manifestații la Budapesta împotriva reformei fiscale a guvernului

Publicat în

spot_img
spot_img

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Budapesta, pentru a cincea zi consecutiv, împotriva unei reforme fiscale (kata) a guvernului Viktor Orbán, scrie AFP.

Aceste manifestaţii, primele de la realegerea liderului conservator în aprilie, au început marţi după ce parlamentul a adoptat o reformă fiscală despre care protestatarii spun că va creşte impozitele pentru sute de mii de mici comercianţi.

„Orban, du-te te dracului!’, au scandat unii manifestanţii dintre miile care s-au aflat sâmbătă în centrul Budapestei.

„Este o nebunie ceea ce au făcut ei (guvernul). Asta nu va aduce nimic la buget”, a declarat pentru AFP o manifestantă, Ilona Pusztai, o avocată în vârstă de 37 de ani.

„Guvernul continuă să prevadă măsuri de austeritate, dar oamenii nu mai pot suporta”, a spus altul, Zoltan Gemesi, un profesor de 68 de ani.

Viktor Orbán a apărat reforma contestată, considerând-o „bună şi necesară”.

Viktor Orbán a declarat postului public Kossuth Rádió că taxa a fost creată inițial pentru a oferi o metodă simplă și ușor de gestionat pentru companiile mici. Cu toate acestea, companiile au folosit taxa pentru a-și forța angajații să lucreze ca proprietari, a spus el. Din cei aproximativ 450.000 de contribuabili kata, aproximativ 300.000 fac acum companii, „în mare parte doar o singură companie, care este practic un contract ascuns”, a spus el. „Acum că există un război și trebuie să folosim logica de război, acest lucru nu poate continua”, a spus el.

”Răspunsul corect la o situație de război este cooperarea, mai degrabă decât profitul politic”, a mai spus Orbán, cerând persoanelor afectate de modificările aduse kata și gospodăriilor care plătesc taxe de utilități plafonate să înțeleagă deciziile guvernamentale recente care îi afectează.

Opoziţia de stânga a demonstrat în timpul campaniei electorale că nu se poate avea încredere în conducerea ţării, „cu atât mai puţin în condiţii de război”, a spus Orbán. Ei „stau cu brațele încrucișate” de când au suferit acea înfrângere, apoi au încercat „să călătorească pe valuri” de îndată ce au fost introduse primele măsuri nepopulare, a spus el.

Orbán a spus că opoziția de stânga va continua probabil cu acele tactici, folosind viitoare „măsuri care pot fi puse sub semnul întrebării sau dezbătute” pentru a crea o atmosferă negativă pentru câștig politic. El a adăugat că aceasta a fost o politică foarte proastă pentru că într-o situație de război, singura soluție este unirea forțelor.

Ţara vecină, care se află în discuţii cu Bruxellesul cu privire la fonduri de susţinere a economiei, suferă de o inflaţie ridicată şi a văzut o devalorizare accentuată a monedei naţionale.

Guvernul a anunţat miercuri o „stare de urgenţă” pentru a răspunde crizei energetice cauzate de războiul din Ucraina, cu o creştere planificată a producţiei de cărbune şi un apel către gospodării să-şi restricţioneze consumul.

Printre măsurile avute în vedere, persoanele care consumă mai multă energie decât media vor trebui să o plătească la preţul pieţei, şi nu la un tarif puternic subvenţionat de stat. 

Adrian Meitner

Articole recente

”Timișoara Muzicală” își va deschide peste câteva zile porțile, în capitala Banatului

Opera Gala, Turandot sau Otello sunt doar câteva dintre spectacolele de operă la care timișorenii și nu numai își pot cumpăra deja bilete, în vreme ce Filarmonica Banatul este pregătită să pună în scenă o serie de recitaluri și concerte simfonice care cu siguranță vor satisface și cele mai exigente pretenții ale melomanilor.

Corona Braşov a câştigat titlul de campioană la hochei

CSM Corona Braşov a câştigat, miercuri seara, Campionatul Naţional de hochei pe gheaţă şi a realizat o triplă istorică, după ce în acest an a cucerit Cupa României şi s-a impus în competiţia regională Erste Liga.

Corvinul Hunedoara s-a calificat în finala Cupei României

Finala Cupei României va avea loc pe 15 mai, la Sibiu.

O tânără din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional „Ilie Micu” de la Sibiu

Gabriela Silvia Vişinescu de la Şcoala Populară de Arte din Piteşti a câştigat Marele Premiu al Festivalului Concurs Naţional de Interpretare Vocală "Ilie Micu" din Sibiu, secţiunea Muzică uşoară, care a avut loc la Sala Thalia.

Mai multe articole de același fel