fbpx
9.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CARAȘ-SEVERINReșița devine în week-end cel mai ”instagramat” oraș din România

Reșița devine în week-end cel mai ”instagramat” oraș din România

Publicat în

spot_img
spot_img
  • În 2022, Reșița aniversează 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972).
  • Cronicari Digitali, proiectul cultural creat de Zaga Brand și Asociația HUMART, celebrează tripla aniversare prin proiectul ”50:100:150 RE:member, RE: connect, RE: discover”
  • Creatori de conținut și jurnaliști vin în Reșița pentru a-i face cunoscut patrimoniul arhitectural, industrial și cultural și a contribui la viralizarea lui

În acest weekend, Reșița devine pentru o zi cel mai instagramat loc din România, cu ajutorul a 20 de creatori de conținut și jurnaliști, pe care Cronicari Digitali, proiectul cultural creat împreună cu Asociația Human Made Art (HUMART), i-a invitat să descopere patrimoniul arhitectural, industrial și cultural al orașului în cadrul unui ”Heritage Tour”.

Evenimentul prin care influencerii fac viral orașul are loc în anul în care Reșița aniversează 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972).  Organizatorii urmăresc să pună în valoare  diversitatea patrimoniului cultural din Reșița, în mediul digital, pentru tânara generație, cu impact la nivel național și regional, pe fundalul triplei aniversări din 2022.

Sâmbătă, traseul influencerilor va include atât obiective de vizitat cunoscute, cât și spații nedescoperite încă de public, cum ar fi Scoala Pittner, furnalul din incinta TKM, Muzeul Locomotivelor cu Abur, Muzeul Cineastului Amator, Muzeul Banatului Montan, dealul Golului, Palatul Cultural, Magazinul Universal, podul de la Vama& funicularul, vila Koch, gura de vărsare în Bârzava a „canalului topitoriei” (Schmelzgraben), clădirea gării Reşiţa Sud, clădirea fostei Administraţii Comunale a Reşiţei Române, locuintele fraților Blăjița și casele familei Neff, clădirea fostei Școli Siderurgice, clădirea Muzeului de Piatră, Teatrul de Stat și Hala Minda.

În Reșița va fi înregistrat și un episod special al celui mai popular podcast cultural românesc, Cronicari Digitali, în care realizatorii Diana Popescu și Cosmin Dragomir vor căuta să descopere patrimoniul arhitectural, industrial și cultural al orașului, dar și pe cel gastronomic, cu ajutorul unor personalități locale.

După Reșița, creatorii de conținut și jurnaliștii vor continua explorarea drumului care unește România, de la Sud la Nord, în cadrul ”Rucsacului cu povestiri de pe Via Transilvanica”, prin care sunt descoperite și aduse în atenția publică cele mai noi ținuturi marcate pe Via, respectiv Terra Banatum, Terra Dacica și Terra Romana.

“Cu o echipă de peste 20 de jurnaliști, instagrameri, blogeri, tik-tok-eri, podcasteri și vlogeri, Cronicari Digitali, în turul dedicat Via Transilvanica, se vor opri timp de 24 de ore la Reșita pentru a îi spune povestea triplei aniversări în mediul digital, în fața unor comunități online care însumează sute de mii de persoane interesate de patrimonial cultural al României. Toți vor afla că în 2022 Reșița marchează o triplă aniversare- 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur, 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea Muzeului de Locomotive cu abur din Triaj.

Știm că Reșita este un nou  centru urban al renașterii culturale și urmărim cu încântare activitățile de aici, din ultimii doi ani. Orașul este și un punct important pe harta Via Transilvanica. De aceea, în cadrul rezidenței de digital storytelling din 2022 i-am dedicat un proiect special – RE: member, RE: connect, RE: discover”, explică Silvia Teodorescu, coordonatorul Cronicari Digitali.

Imaginile și poveștile surprinse de creatorii de conținut și de jurnaliști vor putea fi văzute pe Instagram și Facebook urmărind hashatgul #cronicaridigitali și #discoverresita

Proiectul 50:100:150 RE:member, RE: connect, RE: discover”, realizat prin platforma culturală Cronicari Digitali, este derulat de Asociația Human Made Art (HUMART) printr-o finanțare acordată de Municipiul Reșița și de Consiliul local prin GRANTURI  ”REȘIȚA – SPAȚIU CULTURAL”.

În 2022, Reșița aniversează 150 ani de la fabricarea primei locomotive cu abur (1872), 100 ani de la construirea Fabricii de Locomotive și 50 ani de la inaugurarea „Muzeului” de Locomotive cu abur din Triaj (1972).

Numele proiectul ”50:100:150 RE:member, RE: connect, RE: discover” face trimitere la tripa aniversare marcată de Reșița în 2022 și face o conectare cu cele trei direcții de dezvoltare ale municipiului: Reșița nouă – orașul tinerilor – noi căi de reconectare a tinerilor reșițeni cu comunitatea și orașul;  Reșița – oraș smart city – cu  rolul major al artei în educația urbană;  Reșița – oraș înfrățit cu natura – rolul major al artei în sustenabilitatea conceptului de oraș verde.

”Re:member” pentru că prin acest proiect este susținută cunoașterea trecutului Reșitei (remember), încurajând astfel transformarea în  membrii activi al comunității care susțin viitorul orașului (member).

”Re:connect” oferă perspectiva către Resița nouă, ca orașul tinerilor din Banat, re-conectați între ei prin tehnologie smart din rețelele sociale și digital media.

”Re: discover” este scânteia de la care pornește proiectul, fiind generată de de la tripla aniversare care oferă pretextul dezvăluirii către publicul larg a diversității patrimoniului local.

50:100:150 RE:member, RE: connect, RE: discover” este un proiect derulat de  Asociația Human Made Art (HUMART), cu susținerea Primăriei Municipiului Reșița și a Consiliului Local al Municipiului Reșița prin programul GRANTURI  ”REȘIȚA – SPAȚIU CULTURAL”.

Ioana Pop

Articole recente

Definiția dragostei pure din Maramureș: „Inima lui îmi grăiește”- Ioana Vlad

Ioana Vlad, o tânără artistă din inima folclorului maramureșean, din Săliștea de Sus, a...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel

14 zimbri au fost aduşi din Germania şi Suedia în Munţii Ţarcu

Lansat la sfârşitul lunii martie, proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi îşi propune să crească populaţia de zimbri din Munţii Ţarcu la peste 250 de exemplare, în următorii cinci ani.

Şeful Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin, reţinut de DNA

Aceştia sunt suspectaţi de mai multe infracţiuni, între care luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, acces ilegal la un sistem informatic, în dosarul care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.