13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALAtenție la Balcani! Rusia are nevoie URGENTĂ de un nou război în...

Atenție la Balcani! Rusia are nevoie URGENTĂ de un nou război în Europa

Publicat în

spot_img
spot_img

Se aud din nou focuri de armă în Balcani, iar conflictele înghețate, așa cum este cel dintre Kosovo și Serbia, sunt numai bune să fie reaprinse, la inițiativa și cu largul concurs al Moscovei.

De la plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor din Bosnia s-a ajuns suspect de rapid la focuri de mitralieră și, aproape instantaneu, la reacții ”diplomatice” ale Moscovei, care a venit imediat cu declarații de susținere pentru Serbia. Mai exact, ministerul rus de Externe a acuzat autoritățile bosniace că încearcă să-i mute forțat pe cetățenii sârbi din regiune, prin schimbarea numerelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbești cu unele kosovare și chiar a dat de înțeles că va acorda ajutor militar Serbiei, dacă i se va cere.

Diversiunea creată de Moscova în Bosnia este una dintr-un lung șir de ”afaceri rusești” care au drept scop extinderea conflictului din Ucraina și, mai ales, împingerea atenției publice spre subiecte care să pună Rusia într-o lumină mai favorabilă și să rupă din unitatea occidentului. De altfel, Moscova susține de ani întregi că Occidentul duce o „politică criminală” în Balcani, așa că în opinia rușilor reaprinderea unor conflicte aici se poate face foarte ușor. Poate mai ușor decât oriunde.

Așa după cum se vede, ”operațiunea specială” din Ucraina s-a împotmolit, occidentul este mai coalizat ca niciodată împotriva agresiunii neprovocate a Rusiei, iar NATO se întărește și se extinde la granițele imperiului roșu. Rusia are, așadar, nevoie urgentă de diversiuni, are nevoie urgentă de alte războaie care să fragmenteze unitatea occidentală, iar Balcanii sunt – se știe de multă vreme – butoiul cu pulbere al Europei.

Bățul băgat de ruși prin gardul unității europene are șanse mari să agite spiritele, situația provinciei Kosovo fiind un punct destul de neclar pe harta politică europeană. Kosovo este recunoscut ca stat independent de peste 100 de țări, nu însă și de Serbia și Rusia și nici de câteva dintre statele Uniunii Europene, printre care și România. Așa că țările occidentale au nevoie de mult calm și abținere de la orice declarații sau gesturi care să pună și mai mult gaz pe focul pe care rușii au turnat deja benzină amestecată cu vitriolul nelipsit din orice acțiune în care Moscova este implicată.

Vor fi oare europenii (și americanii) suficienți de abili încât să nu meargă după fentă? Vom vedea în viitorul apropiat. Până atunci, să fie atenți și la alte diversiuni rusești, cum ar fi povestea scoaterii UDMR de la guvernare în România, agitând astfel spiritele în Transilvania, sau jocul din Găgăuzia, unde unii cer de zor venirea Maicii Rusia să îi ajute.

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel

La defilare

O mână mă bate pe umăr. Cele două atingeri m-au făcut să-mi întorc capul spre spate, în încercarea de a vedea cine „mă saluta”. O durere surdă mi-a cuprins fața și am început să văd stele verzi, la modul propriu. Aud un „Futute-n gură de borât!” și-atât.

Istorie și propagandă

În România, Istoria Transilvaniei ne-a fost prezentată generații la rând, aproape exclusiv ca o confruntare sângeroasă între români și maghiari. Nu se poate nega faptul că episoadele de tensiune româno-maghiare au existat, cunoscând pe alocuri, forme radicale. În același timp, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist-reducționist, care ne prezintă profilul unei regiuni cu o atât de bogată viață social-culturală, strict în tonuri catastrofice.