13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂIohannis: Stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate

Iohannis: Stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, marţi, cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, în care subliniază că stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie “dur sancţionate”.

“Aducem astăzi un pios omagiu memoriei romilor, celor aproape 500.000 de copii, femei şi bărbaţi victime ale Holocaustului. Familii întregi au pierit în acest genocid, fiind supuse unor brutalităţi îngrozitoare. Gândurile noastre se îndreaptă şi către cei care au supravieţuit ororilor şi urmaşilor acestora. Anul acesta, în România, comemorăm 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul antonescian. Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuaţi şi condamnaţi să trăiască în condiţii inumane şi insalubre, lipsiţi de hrană şi obligaţi la muncă silnică. Dintre aceştia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supravieţuiască. Statul român şi-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre”, a afirmat şeful statului, în mesajul prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer în cadrul unei ceremonii organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

Potrivit preşedintelui, “nu putem lăsa să cadă pradă uitării imensele drame prin care au trecut aceşti oameni, umilinţele la care au fost supuşi şi traumele suferite”.

“Comemorarea Samudaripenului menţine vie amintirea victimelor, ne obligă să rămânem vigilenţi şi să nu permitem propagarea în societate a mesajelor şi atitudinilor cu caracter rasist, antisemit, discriminatoriu sau xenofob. Fiecare viaţă nimicită în acest cumplit masacru este pentru noi o moştenire de care trebuie să ne îngrijim, dar şi o lumină care ne ghidează paşii pe drumul nostru european”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a menţionat că România, ca şi întreaga Europă, se află de mai bine de doi ani într-un context dificil, generat de pandemia de COVID-19 şi de războiul ilegal dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, iar în această perioadă au fost înregistrate creşteri “îngrijorătoare” ale tendinţelor de instigare la ură, ale mesajelor şi comportamentelor discriminatorii şi rasiste, mai ales în spaţiul public.

“Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acţiuni menite să intoxice societăţile democratice, să le facă să renunţe la valori şi principii”, a completat el.

“Declaraţiile cu caracter rasist sau şovin sunt inacceptabile, iar astfel de atitudini şi de manifestări trebuie ferm respinse şi condamnate. Traversăm vremuri complicate şi tocmai de aceea este esenţial ca societatea românească să fie unită, să ofere un exemplu de toleranţă, de acceptare, de apreciere şi de respect faţă de diversitatea etnică şi religioasă”, a transmis Iohannis.

El a evidenţiat că Holocaustul romilor necesită o mai mare atenţie, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.

“Trebuie să ne asigurăm că generaţiile tinere şi cele viitoare cunosc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi populaţiile europene de romi au fost persecutate şi ucise. De asemenea, este important ca tinerii să afle cum autorităţile de la acea vreme au acţionat împotriva cetăţenilor săi de etnie romă şi i-au supus unor tratamente crunte şi înjositoare, fiind nevoiţi să îndure foametea, frigul şi boala”, a mai afirmat preşedintele.

Conform acestuia, “cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acţiuni reprobabile din istorie nu vor fi nicicând privite cu indulgenţă rămâne, în continuare, educaţia”.

“Este imperativ să facem eforturi constante pentru a creşte gradul de conştientizare asupra pericolelor antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi urii şi să apărăm şi să promovăm drepturile fundamentale, demnitatea umană, libertatea şi democraţia. Poveştile supravieţuitorilor despre experienţele cutremurătoare pe care le-au trăit ne încurajează şi ne inspiră să fim mai solidari şi deschişi faţă de alte culturi. Stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre noi. De asemenea, avem datoria de a promova şi cultiva respectul şi grija faţă de semeni. În România de astăzi, membrii comunităţii rome nu trebuie să trăiască cu teama că vor fi supuşi prejudecăţilor sau izolaţi de societate”, a indicat şeful statului.

Preşedintele a mai subliniat că este esenţială existenţa unui cadru legislativ adecvat pentru a preveni şi combate orice fel de act discriminatoriu şi xenofob, precum şi a instrumentelor necesare pentru a acţiona împotriva marginalizării minorităţilor.

“România este un model regional, fiind printre primele state membre ale Uniunii Europene care au adoptat o strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. De Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, am convingerea că autorităţile publice centrale şi locale vor continua, cu responsabilitate şi energie, demersurile de asumare a trecutului dureros, iar societatea românească îşi va întări ataşamentul faţă de valorile europene şi democratice”, a declarat Klaus Iohannis.

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel

Tánczos Barna: Finanţările care vin în România de la Budapesta către asociaţii sau fundaţii maghiare sunt legale şi UDMR nu a folosit niciodată aceşti...

Întrebat cum comentează declaraţiile premierului Ungariei făcute la Şcoala de la Vară de la Tuşnad, ministrul Mediului a spus că punctul nostru de vedere al formaţiunii politice a fost exprimat de preşedintele Kelemen Hunor şi nu doreşte să facă alte comentarii pe subiect.

Ion Iliescu a fost trimis în judecată, în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii

Și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, dar şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie