13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEcriza energieiNu au cui vinde gazul | Gazprom, cea mai mică producție zilnică...

Nu au cui vinde gazul | Gazprom, cea mai mică producție zilnică din 2008 încoace

Publicat în

spot_img
spot_img

Producția zilnică de gaz a companiei Gazprom a ajuns, în iulie, la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace, în ciuda faptului că gigantul rus se laudă că și-a crescut semnificativ exporturile către China, arată o analiză realizată de Bloomberg pe baza datelor publicate luni. 

Încetinirea producției vine ca urmare a deteriorării relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană după invazia rusă din Ucraina, în condițiile în care sunt temeri că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionărilor cu gaz.

Monopolul controlat de Kremlin a redus săptămâna trecută livrările de gaz prin principalul gazoduct către Europa – Nord Stream 1 – la doar 20 la sută din capacitate. Gazprom susține că acest lucru se datorează unor probleme de întreținere a turbinelor, dar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu există „niciun motiv tehnic justificabil” pentru această reducere și a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru „situația cea mai rea” în criza energiei.

Temerile sunt că Putin ar putea închide robinetul de gaz în timpul lunilor critice de iarnă în care se înregistrează un consum ridicat de energie, iar UE a recomandat săptămâna trecută statelor membre o reducere voluntară de 15 la sută a consumului de gaz, care ar deveni obligatorie dacă Kremlinul oprește aprovizionarea.

Gazprom a pompat în luna iulie  774 de milioane de metri cubi de gaz pe zi – cu 14 la sută mai puțin decât în iunie, potrivit Bloomberg. Producția totală a monopolului rus în acest an a fost de 262,4 miliarde de metri cubi, în scădere cu 12 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.

În timp ce livrările către Europa încetinesc, Gazprom susține că a crescut exportul de gaz către China – care a avut grijă să nu condamne în mod categoric incursiunea lui Putin în Ucraina și nici să impună sancțiuni.  „Exporturile de gaze către China prin conducta Puterea Siberiei sunt în creștere, în cadrul unui contract bilateral pe termen lung între Gazprom și CNPC, crescând cu 60,9% în șapte luni. În special în luna iulie, livrările au fost în mod regulat peste cantitatea zilnică din contract, atingând noi maxime istorice pentru fiecare zi”, a anunțat Gazprom.

Articole recente

Ciolacu, despre finanțările de la Budapesta primite de fundațiile liderilor UDMR: Cred că statul român trebuie să facă la fel şi să nu se...

Liderul PSD spune că, dacă e ceva ilegal acolo, instituţiile statului trebuie să ia atitudine, dar dacă e imoral ”statul român trebuie să facă la fel şi să nu se mai plângă”.

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Mai multe articole de același fel