13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIEcriza energieiȘeful diplomației ungare: În absenţa unei alternative, Ungaria poate cumpăra numai gaze...

Șeful diplomației ungare: În absenţa unei alternative, Ungaria poate cumpăra numai gaze ruseşti

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, a fost invitatul emisiunii Mariei Bartiromo de la postul de televiziune american Fox News, marţi, la New York, unde a vorbit despre faptul că în prezent, din motive care ţin de infrastructura şi de condiţiile geografice din Europa Centrală, Ungaria poate cumpăra cantităţi mari de gaze numai din surse ruseşti, transmite MTI.

În cadrul emisiunii, şeful diplomaţiei ungare a fost întrebat în primul rând despre călătoria sa la Moscova, de luna trecută. Ministrul a explicat că Ungaria nu are coastă, aşadar fără dezvoltări ale infrastructurii central-europene, astăzi ţara se poate baza numai pe gazul care vine prin conducte.

Szijjártó a prezentat situaţia actuală şi a subliniat că ar mai fi existat o altă posibilitate – ca cei de la compania americană ExxonMobil şi compania petrolieră austriacă OMV ar fi decis să exploateze rezervele de gaze naturale din Marea Neagră, însă acest proiect nu a fost lansat.

“Astăzi, din păcate, dacă vrem să cumpărăm o cantitate mare de gaze în Europa Centrală, Rusia este singura sursă”, a spus Szijjártó.

Ministrul ungar de externe a amintit, apoi, că în ceea ce priveşte rutele de transport din vestul şi nordul Europei au apărut anumite provocări tehnice şi politice, însă datorită conductei care trece prin Turcia, Bulgaria şi Serbia – finalizată în urmă cu doi ani – aprovizionarea Ungariei este neîntreruptă.

Având în vedere că Rusia şantajează Europa cu privire la aprovizionarea cu energie, prezentatoarea Maria Bartiromo a întrebat dacă Guvernul Ungariei are vreun plan B. “Aceasta nu este o chestiune de planuri, vise sau iluzii, ci o chestiune de fizică şi matematică”, a răspuns Péter Szijjártó.

“Vise se pot face, însă dacă nu există resurse alternative în regiune şi dacă nu există alte oportunităţi de infrastructură, omul se află în mod clar într-o poziţie foarte proastă”, a spus politicianul maghiar.

În acest sens, ministrul a amintit despre capacitatea terminalelor GNL situate în jurul Ungariei care nu este suficientă pentru a înlocui gazul natural rusesc, şi nu a început nici extracţia zăcămintelor de gaze din România, care ar putea fi o sursă pentru înlocuirea gazului rusesc.

În cele din urmă, referitor la criza refugiaţilor şi la consecinţele economice ale acestei situaţii, ministrul de externe a relatat, de asemenea, că în calitatea sa de ţară vecină cu Ucraina, Ungaria are cu siguranţă interesul să fie pace, întrucât afluxul de refugiaţi, provocările economice şi cele de aprovizionare cu energie reprezintă mari greutăţi pentru ţară.

Péter Szijjártó a subliniat, de asemenea, că Ungaria se află sub o presiune dublă; pe de-o parte, a acceptat deja 870 000 de refugiaţi din Ucraina, iar în acest răstimp, la graniţa sa de sud a oprit peste 130 000 de imigranţi ilegali, ceea ce reprezintă o cifră mult mai mare decât cel din tot anul precedent.

Articole recente

Ciolacu, despre finanțările de la Budapesta primite de fundațiile liderilor UDMR: Cred că statul român trebuie să facă la fel şi să nu se...

Liderul PSD spune că, dacă e ceva ilegal acolo, instituţiile statului trebuie să ia atitudine, dar dacă e imoral ”statul român trebuie să facă la fel şi să nu se mai plângă”.

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Mai multe articole de același fel