8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATECercetare inovatoare | Afecțiunile ereditare ale inimii ar putea fi, în curând,...

Cercetare inovatoare | Afecțiunile ereditare ale inimii ar putea fi, în curând, vindecate

Publicat în

spot_img
spot_img

O echipă de experți din Regatul Unit, SUA și Singapore își unește forțele pentru proiectul CureHeart în scopul dezvoltării unor tratamente eficiente prin terapie pentru cardiomiopatii sau boli ale mușchiului inimii care cauzează complicații la pomparea sângelui în corp. Echipa a primit un ajutor de 37 de milioane de dolari din partea Fundației Britanice pentru Inimă, pentru misiunea salvatoare, scrie prevention.com

Cercetătorii vor utiliza tehnici genetice de precizie numite editare de bază și editare primară pentru a construi și testa primul remediu pentru bolile ereditare ale mușchiului cardiac, cu scopul de a bloca genele defecte, astfel încât acestea să nu mai producă mutații dăunătoare. Cercetătorii nu au început testele pe oamenii, însă tratamentul este promițător, semnalizând un succes imens în testările pe animale.

„De zeci de ani am sperat că putem vindeca bolile cardiace. Majoritatea afecțiunilor cardiace nu sunt vindecabile în acest moment, ci doar gestionabile”, declară Richard Wright, cardiolog la Providence Saint John’s Health Center California. „Am reușit să identificăm, cel puțin pentru această serie de boli neobișnuite, gena abnormală. Există, teoretic, posibilitatea de a interveni direct în celulă și de a elimina problema din temelie.”

Cei care au moștenit afecțiuni ale mușchiului inimii prezintă un risc ridicat de a transmite aceste gene copiilor. De multe ori, mai mulți membrii ai familiei dezvoltă insuficiență cardiacă.

Profesorul Hugh Watkins, de la Universitatea Oxford și investigator principal al proiectului CureHeart, a declarat pentru The Guardian că cardiomiopatiile sunt „foarte frecvente” și afectează o persoană din 250 la nivel global.

Watkins crede cu tărie că această oportunitate unică va scuti milioane de familii de grijile constante legate de moartea bruscă, insuficiența cardiacă și potențiala nevoie de un transplant de inimă.

„După 30 de ani de cercetare, am descoperit multe dintre genele și defectele genetice responsabile pentru diverse cardiomiopatii. Suntem de părere că vom dispune de această terapie genetică în următorii cinci ani.”

Aproximativ jumătate din genele pe care le avem sunt activate pentru a produce proteine în inimă și există mii de greșeli în codul genetic care duc la inima prea slabă sau la mușchiul inimii prea gros, ceea ce poate duce la o multitudine de probleme de sănătate.

În cazul în care tratamentul are succes, genele abnormale ar putea fi programate să producă proteine obișnuite.

Dacă moșteniți o astfel de genă, nu înseamnă neapărat că boala se va manifesta. Unii oameni poartă „gene rele” toată viața și nu dezvoltă nicio boală. În cazul în care boala va fi dezvoltată mai târziu în viață, tratamentul poate fi administrat celor cu cardiomiopatii în orice moment al vieții, înainte sau după apariția afecțiunii.

Această cercetare ar putea constitui un factor cheie pentru creerea unui remediu nu numai pentru afecțiuni cardiace, ci și pentru boli ale sângelui, precum anemia, sau diverse tulburări cerebrale.

Așadar, cum este posibilă intervenția și corectarea codului genetic făra a cauza mai mult rău? Oamenii de știință obișnuiau să folosească viruși pentru transportul informațiilor în celulă, ceea ce prezenta anumite efecte secundare. În prezent, datorită proiectului CureHeart, există posibilitatea eliminării complete a abnormalității, ceea ce se dovedește a fi mult mai sigur decât varianta anterioară.

Însă, în ciuda progresului tratamentului și a tehnologiei, există multe aspecte care trebuie luate în considerare. Deși echipa de cercetători este formată de cei mai buni oameni de știință de pe glob, mai sunt multe de făcut. Totuși, Dr. Wright spune că „avem în sfârșit săgeți în tolbă pentru a ataca această problemă.”

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel

Sute de copii au participat gratuit la servicii socio-medicale, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă al Primăriei Alba Iulia

Pachetul de servicii gratuite a fost posibil prin proiectul „Sănătate pentru Toți 3/ Salutte per Tutti 3” și este dedicat copiilor din Alba Iulia, dar și din alte zone ale României, care frecventează  Centrul „Maria Beatrice”, respectiv Centrul de Zi pentru Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „Sfânta Maria”.

S-au finalizat procedurile de achiziţie pentru toate echipamentele din proiectul de dotare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean Brașov

Consiliul Judeţean Braşov a încheiat procedurile de achiziţie pentru toate echipamentele, aparatura medicală şi mobilierul incluse în proiectul cu finanţare europeană destinat dotării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.