13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUPremieră la Festivalul Internaţional de Street Art din Sibiu. O lucrare de...

Premieră la Festivalul Internaţional de Street Art din Sibiu. O lucrare de artă din festival, transformată în NFT

Publicat în

spot_img
spot_img

Ediţia a opta a Festivalului Internaţional de Street Art din Sibiu (SISAF) s-a încheiat după zile întregi de muncă, în care cei 8 artişti invitaţi au pictat o suprafaţă totală de aproximativ 900 metri pătraţi. În acest an, în cadrul festivalul s-au realizat 2 instalaţii de artă şi 6 picturi murale, dintre care una va fi animată prin realitate augmentată.

Galeria de artă stradală în aer liber din Sibiu, un adevărat reper pe plan naţional şi internaţional, se lărgeşte şi în acest an cu noi lucrări care devin parte din identitatea culturală bogată a oraşului. Noile picturi murale realizate sub tema “Reflections” se alătură celor realizate anii trecuţi, astfel că patrimoniul de artă stradală al Sibiului cuprinde astăzi 112 lucrări şi nu mai puţin de 12.500 metri pătraţi de culoare.

Premiera ediţiei: prima lucrare de artă din festival transformată în NFT

Artistul sibian Horaţiu Bota a finalizat o instalaţie de artă inedită, expusă în Piaţa Huet, pe care a realizat-o printr-o tehnică de alăturare a mii de puncte (stippling) pe un panou de 2.5 metri pătraţi. Lucrarea este prima de acest gen din festival care urmează să fie transformată în NFT cu ajutorul proiectului sibian Mons NFT.

Pictura va deveni o lucrare de artă în format digital, ce se alătură unei galerii de 10.000 astfel de creaţii care sunt tranzacţionate pe blockchain. În final, orice iubitor sau colecţionar o poate cumpăra, iar valoarea ei nu este dată doar de arta în sine, cât şi de venitul constant pe care îl primeşte persoana care deţine lucrarea.

Prin acest proiect, Festivalul de Artă Stradală din Sibiu se aliniază din nou celor mai noi tehnologii din sfera digitală, pentru a potenţa valoarea artei stradale şi a deschide noi moduri de a o face mai accesibilă în medii cât mai diferite.

O altă instalaţie creativă şi spectaculoasă este cea realizată de artistul sibian Graflin’, expusă în aceste zile în Piaţa Huet.

Acesta vine cu un concept propriu de lucrare, realizată exclusiv din sfoară colorată şi cuie, cu ajutorul cărora a reuşit să redea conceptul reflexiilor, devenind un decor potrivit pentru poze.

Intervenţii artistice în noi zone ale Sibiului

SISAF marchează în acest an 6 picturi murale accesibile localnicilor şi turiştilor 365 zile pe an, în cadrul Galeriei de Artă Stradală a Sibiului.

Noutatea ediţiei în ceea ce priveşte alegerea locaţiilor este aceea că nu s-au selectat doar locaţii noi, ci s-a dorit şi refacerea unor faţade pictate cu ani în urmă la festival, dar care necesitau refacerea lor. De asemenea, lucrările din acest an vor reuşi să însufleţească cartiere noi ale Sibiului, în care SISAF nu a ajuns până acum, precum o serie de blocuri din zona Calea Cisnădiei şi cartierul Ştrand.

În acest an, faţadele a 4 blocuri de locuinţe din Sibiu au fost cu totul schimbate prin arta stradală. Lucrarea “Pachamama” a artistului Juan Jose Surace din Argentina a fost realizată pe un bloc de pe Calea Cisnădiei, nr. 17 şi înfăţişează natura în armonie cu umanitatea. Pictura murală propune o personificare puternică, redată prin imaginea a două personaje cheie – mama natură şi o fetiţă grijulie cu mediul.

În aceeaşi zonă, pe Calea Cisnădiei nr. 84 şi nr. 86 A, artiştii Tim Marsh din Malta şi Theo Lopez din Franţa vin cu propuneri de lucrări complet diferite ca stil, dar care vorbesc despre aceeaşi temă, “Reflections”. Theo Lopez a finalizat o pictură murală în stilul său abstract, bazat pe motive geometrice, linii drepte şi efecte optice, prin care evidenţiază întoarcerea la simplitate. Pe zidul alăturat, Tim Marsh prezintă “The point of no return”, o lucrare în care a folosit formele geometrice şi culorile contrastante pentru a reda reflexia universului în viitor, dacă oamenii continuă să polueze şi să distrugă natura.

Faţada unui bloc ANL din cartierul Ştrand (str. Prof. Ioan Moga, nr 1A) a fost şi ea complet schimbată. Artistul român Adrian Luţă l-a înlocuit în această locaţie pe Francisco Camilo din Portugalia, care din motive independente nu a putut ajunge la festival. Adrian Luţă a realizat un portret stilizat, alături de o serie de elemente naturale puternic colorate, care se îmbină perfect şi transmit o stare pozitivă.

Tradiţia picturilor murale de pe unităţi de învăţământ a continuat şi în acest an pe un zid al Şcolii Gimnaziale nr. 4. Artista Maria Makeeva din Cehia, cunoscută la nivel internaţional pentru stilul său minimalist, a pregătit o reprezentare într-un mod inedit a ideii că ceea ce nu avem noi găsim la alţii, iar ceea ce nu au alţii, avem noi, astfel că doar împreună putem forma un întreg. Pictura murală, numită “Two Horsemen”, este inclusă într-un proiect amplu al Centrului Ceh, cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE de către Cehia.

Artistul HNRX, originar din Austria, a pregătit pentru SISAF o pictură murală pe un zid al Centralei Termice de pe str. Aleea Biruinţei, prin care şi-a propus să prezinte modul în care reflexia poate să redea o imagine deformată a realităţii.

Toate lucrările din cadrul Festivalului de Artă Stradală din Sibiu pot fi descoperite prin intermediul Sibiu Street Art Tour – un circuit prin locaţiile acestei ediţii, ce poate fi parcurs pe bicicletă.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociaţia ART Factory Transilvania şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.

Articole recente

Ciolacu, despre finanțările de la Budapesta primite de fundațiile liderilor UDMR: Cred că statul român trebuie să facă la fel şi să nu se...

Liderul PSD spune că, dacă e ceva ilegal acolo, instituţiile statului trebuie să ia atitudine, dar dacă e imoral ”statul român trebuie să facă la fel şi să nu se mai plângă”.

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Mai multe articole de același fel