13.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALStoltenberg: Europa se află în cel mai periculos moment al său de...

Stoltenberg: Europa se află în cel mai periculos moment al său de după cel de-al Doilea Război Mondial

Publicat în

spot_img
spot_img

Europa se află în cel mai periculos moment al său de după cel de-al Doilea Război Mondial din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care consideră că acțiunile Moscovei sunt un atac la adresa ordinii mondiale actuale.

„Nu trebuie să ne speriem şi nici să exagerăm, dar trebuie să înţelegem clar că ne aflăm în cea mai periculoasă situaţie în care a fost Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, a afirmat Jens Stoltenberg.

„Putin crede, în mintea sa confuză, că el poate decide ceea ce ar trebui să facă Ucraina. El nu are dreptul să decidă ceea ce trebuie să facă fostele republici sovietice”, a spus secretarul general NATO.

El a avertizat Moscova că Alianța nu va ezita să pună în aplicare Articolul 5 din Tratatul NATO, în cazul unei agresiuni asupra unei ţări membre NATO. Dacă Putin va face unei țări din Alianță ceea ce a făcut Ucrainei, toate ţările NATO vor sări în ajutorul acesteia din urmă, a explicat Stoltenberg.

Pe de altă parte, șeful NATO consideră că o victorie a Rusiei în Ucraina ar duce la o instabilitate şi mai mare în planul securităţii mondiale și consideră că intervenţia militară a Moscovei este un atac asupra ordinii mondiale actuale. 

Fost premier al Norvegiei, Stoltenberg a participat joi pe insula Utoya la deschiderea taberei de vară a tinerilor laburişti, un eveniment care în urmă cu 11 ani se transforma într-un masacru, după ce extremistul de dreapta Anders Breivik a omorât 69 de persoane. Înainte de atacul din insula Utoya, Breivik a detonat o bombă în perimetrul sediului guvernului din Oslo, ucigând opt persoane, amintește agenția EFE, preluată de Agerpres.

Articole recente

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat în finala de la 100 metri liber la Campionatului European de înot de la Roma, stabilind un nou...

Înotătorul român David Popovici, s-a calificat vineri seară, în finala de la 100 metri liber la Campionatul European de înot de la Roma.

Ministrul Energiei anunță că începe construcția conductei de transport gaze naturale Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa

Investiția a fost declarată de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

„Khetane – Comunități împreună”, primul festival al comunităților marginalizate organizat la Cluj-Napoca

Organizatorii festivalului au invitat la Pata Rât întregul Consiliu Local Cluj-Napoca, în frunte cu edilul Emil Boc.

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru CSM, șterge pe jos cu modificările la legile justiției: Nu mi-a fost dat să citesc niciodată legi mai retrograde

Declaraţia a fost făcută în cadrul Plenului CSM, care a luat în discuţie şi urmează să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a legilor Justiţiei.

Mai multe articole de același fel