8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SATU MAREPoetul Kölcsey Ferenc, autor al imnului Ungariei, comemorat în satul său natal...

Poetul Kölcsey Ferenc, autor al imnului Ungariei, comemorat în satul său natal din judeţul Satu Mare

Publicat în

spot_img
spot_img

Poetul Kölcsey Ferenc, autor al imnului Ungariei, născut în urmă cu 232 de ani, a fost comemorat vineri după-amiază în Săuca, satul său natal din judeţul Satu Mare.

Himnusz, cântecul care începe cu cuvintele Isten, áldd meg a magyart (Doamne, binecuvântează-i pe maghiari), este imnul național oficial al Ungariei. A fost adoptat în 1844, iar prima strofă este cântată la ceremoniile oficiale. Textul a fost scris de Ferenc Kölcsey și muzica a fost compusă de Ferenc Erkel. Acest imn este recunoscut și ca imn religios, fiind prezent în cartea oficială de cântări romano-catolice ”Hozsanna”.

Ferenc Kölcsey s-a născut în 8 august 1790 la Săuca, în județul Satu Mare (vechiul Comitatul Sătmar). A fost poet, critic literar și politician maghiar. Rămas orfan de mic, și-a pierdut un ochi din cauza variolei. Între 1832-1835 a fost membru al Parlamentului ungar.

Casa memorială Kölcsey a fost ridicată în anul 2019, în vecinătatea bisericii reformate din localitatea Săuca, care a fost construită de către străbunica poetului. La parterul casei memoriale, Muzeul Literaturii Petőfi a amenajat o expoziţie, în una din săli fiind evocată personalitatea poetului, în cealaltă tema fiind Imnul.

”Kölcsey a fost un om cu un simţ moral şi o inteligenţă emoţională foarte puternice, viaţa lui a fost caracterizată de compasiune, caritate şi solidaritate. Ea a evocat faptul că poetul, în calitate de delegat la Dietă, a fost prea curajos şi prea modern pentru timpul său, astfel încât a fost rechemat din funcţie. A renunţat la viaţa din Pesta, printre altele, ca să-i poarte de grijă nepotului său orfan.

În lucrarea “Parainesis pentru Kölcsey Kálmán”, el şi-a formulat învăţăturile adresate rudei sale bolnăvicioase, pe atunci în vârstă de 12 ani. El l-a îndemnat pe nepotul său să aibă credinţă, dar şi să fie răbdător cu oamenii de altă religie. Totodată i-a adresat şi îndemnul de a iubi omenirea şi limba maghiară.”, a spus istoricul literar Emese Egyed.

Julianna Pakulár, pastorul reformat din Săuca, conducătoarea Centrului Bisericesc şi Cultural “Kölcsey Ferenc” din localitate, a spus că în acest sat izolat din Partium oamenii simt visceral condiţia de maghiar, deoarece “acest loc are un câmp de forţă aparte”.

Pastorul a remarcat faptul că, cu toate că ”imnul Ungariei, scris de Kölcsey, nu a fost creat la Săuca, el îşi găseşte adevăratul sens pe aceste meleaguri.”

Sursa: MTI

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel