6.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEÎn osuarul de la Székesfehérvár au fost identificate rămăşiţele mai multor regi...

În osuarul de la Székesfehérvár au fost identificate rămăşiţele mai multor regi ai Dinastiei Arpadiene

Publicat în

spot_img
spot_img

Cercetătorii de la Universitatea din Szeged au identificat rămăşiţele mai multor domnitori maghiari, printre care şi rămăşiţe ale regelui Sfântul Ladislau, printre osemintele descoperite în grădina ruinelor medievale din oraşul Székesfehérvár, a transmis biroul de relaţii publice al instituţiei de învăţământ superior, marţi, agenţiei ungare de presă MTI.

În cadrul proiectului coordonat de Endre Neparáczki, director al Grupului de Cercetare în Arheogenetică al Institutului de Cercetare a Maghiarimii, respectiv membru al Catedrei de Genetică de la Institutul de Biologie al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Informatică din cadrul Universităţii din Szeged, s-a putut dovedi că în osuarul de la Székesfehérvár se află rămăşiţele regilor Dinastiei Arpadiene, se arată în comunicat.

Analizarea craniilor pe care personalul SZTE le-a putut transporta de la ruinele medievale de la Székesfehérvár, la Szeged, a fost finalizată zilele trecute. Rămăşiţele osoase vor fi returnate la osuarul din Székesfehérvár.

Endre Neparáczki a relatat că în osuar se regăsesc amestecate osemintele a peste 900 de oameni.

SZTE analizează rămăşiţele umane a 400 de oameni, fiind prelevate probe ADN. Scopul cercetătorilor este acela de a identifica mai mulţi domnitori maghiari – prin compararea acestor eşantioane cu profiluri determinate anterior. Oasele au fost supuse şi unor analize pentru datare cu ajutorul izotopilor de carbon, care a relevat că acest cimitir din Székesfehérvár a fost folosit pentru înmormântări între secolul al IX-lea şi al XVI-lea.

Punctul de plecare cert al investigaţiei oamenilor de ştiinţă din Szeged îl reprezintă proba ADN a regelui Béla al III-lea, descoperită anterior. Cu ajutorul acesteia a fost posibilă cartografierea rudelor din Dinastia Arpadiană. Până acum au fost identificate osemintele Anei de Antiohia (1154-1184), prima soţie a lui Béla al III-lea, precum şi osemintele regelui Sfântul Ladislau (1040-1095) şi ale lui Endre Halicsi (1210-1234), al treilea fiu al regelui maghiar Andrei al II-lea.

Cercetătorii deţin şi probe ADN de la Ioan/János Corvin (1473-1504), fiul regelui Matia Corvin (1443-1490), respectiv de la nepotul său, Kristóf (1499-1505), astfel că se află foarte aproape de posibilitatea identificării rămăşiţelor regelui Matia Corvin.

După analizarea craniului reginei Maria de Napoli (1257-1323) din Dinastia Arpadiană, dintre rămăşiţele descoperite în osuar vor putea fi selectate şi rămăşiţele regilor de Anjou. Pentru acest lucru va fi nevoie, însă, ca cercetătorii să călătorească la Napoli, pentru a preleva mostre din mormintele regale aflate acolo.

Un alt scop al analizării rămăşiţelor de la osuarul din Székesfehérvár este acela de a oferi foştilor domnitori maghiari un loc de veci demn. Pe de altă parte, se doreşte ca în baza prelucrării informaţiilor colectate să se afle mai multe despre domnitorii maghiari.

Cercetătorii de la Szeged au scanat toate craniile, iar în baza acestora va urma şi realizarea unor reconstrucţii faciale. Întrucât informaţiile ADN includ şi culoarea ochilor, respectiv a părului, cei interesaţi vor putea vedea – prin intermediul unor ochelari VR – cum au arătat unii domnitori din Dinastia Arpadiană, se precizează în comunicat.

Cine a fost Sfântul Ladislau, considerat întemeietorul Oradiei

Ladislau s-a nascut în anul 1046 în Polonia, linia dinastica de care apartinea fiind considerata în acea vreme uzurpator al tronului Ungariei. Parintii lui au fost Béla I, viitorul rege al Ungariei, si printesa Richeza, fiica regelui Mieszko al Poloniei. Familia s-a întors în tara înca în anul nasterii lui Ladislau, asezându-se în cetatea Bihariei, unde Ladislau si-a petrecut cea mai mare parte a tineretii copilarind în curtea tatalui sau, începând de la mijlocul anilor 1060 detinând calitatea de principe al ducatului Bihariei, titlu rezervat în acele vremuri pentru mostenitorii tronului Ungariei.

De la moartea lui Stefan I, în anul 1038, si ridicarea pe tron a lui Ladislau I, Ungaria medievala a fost zguduita de razboaie civile si conflicte dinastice. Principalele merite ale domniei sale au fost consolidarea Bisericii si a credintei crestine, respectiv asigurarea ordinii si a sigurantei interne a tarii. În urma razboaielor purtate cu succes în Boemia, Rusia si în frontierele estice ale tarii împotriva nomazilor, s-a format în jurul lui imaginea cavalerului de neînvins, care mai târziu s-a reflectat sub forma numeroaselor legende si traditii populare legate de persoana si faptele regelui. Statura lui voinica cât si sfintenia vietii sale sunt trasaturi caracteristice ale sfântului rege, amintite si în legenda de canonizare, redactata pe la sfârsitul secolului al XII-lea.

În anul 1079 s-a casatorit cu printesa germana Adelhaid, fapt care a contribuit la mentinerea pacii în Europa. În acelasi timp însa cuplul regal a daruit lumii un alt sfânt, fiica lor, Piroska-Paraschiva, cunoscuta în traditia bizantina sub numele de Eirene, care a ajuns sotia împaratului Ioan al II-lea Comnenul si se numara printre sfintii Bisericii rasaritene.

Ladislau a initiat canonizarea regelui Stefan I la 20 august 1083, a înfiintat episcopiile de Oradea si Zagreb si a fost ctitorul mai multor biserici si manastiri, printre care a celei din Sâniob, Bihor, construita pentru adapostirea moastelor Sfântului Stefan, una dintre principalele relicve nationale ale Ungariei.

Regele Ladislau se pregatea de preluarea comandamentului primei cruciade organizate pentru eliberarea Ierusalimului, când, în anul 1095, s-a îmbolnavit si a decedat subit în data de 29 iulie la Nitra. Trupul sau neînsufletit a fost asezat în catedrala oradeana.

Datorita acestei înmormântari, si a prezentei moastelor sfântului rege, venerat dupa canonizare lui din anul 1192, Catedrala din Oradea ctitorita de sfântul rege a devenit unul dintre principalele locuri de pelerinaj ale crestinatatii occidentale, iar lacasul de cult extins si reconstruit în mai multe rânduri într-una dintre cele mai mari si mai frumoase biserici medievale ale bazinului carpatic.

La începutul secolului al XV-lea, prin asigurarea unor privilegii papale, biserica oradeana a Sfântului Ladislau a fost ridicata la rangul celor mai importante centre de pelerinaj, alaturi de catedrala Sf. Marcu din Venetia, biserica Sf. Maria Portiuncula din Assisi.

În proximitatea mormântului sfântului rege au fost înmormântate mai multe figuri regale ale Ungariei: regele Stefan al II-lea, regina Bearix de Luxemburg si Maria de Anjou, respectiv Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, Boemiei si împarat romano-german.

Relicvele Sfântului Ladislau s-au raspândit în evul mediu în întreaga Europă. În afara Ungariei azi se regasesc în Zagreb, Dubrovnik, Aachen si Bologna. Celebrul relicvar gotic în forma de bust, confectionat la comanda Episcopului oradean Andrea Scolari pentru adapostirea craniului regelui, cunoscut astazi sub numele de Herma din Gyor, se numara printre capodoperele orfevrariei medievale europene.

Membrii familiilor regale si imperiale de Anjou si Luxemburg l-au venerat pe Sf. Ladislau ca pe unul dintre principalii sfinti protectori ai dinastiei lor, raspândind cultul sfântului rege în locuri îndepartate ale Europei, cum ar fi sudul si nordul Italiei, Polonia sau unele teritorii ale Germaniei.

Foto: SZTE

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel