8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăTransilvania566 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara/Hunyadi János |...

566 de ani de la moartea lui Ioan de Hunedoara/Hunyadi János | Ignorat de autoritățile române, comemorat de maghiari

Publicat în

spot_img
spot_img

Se împlinesc astăzi 566 de ani de la moartea lui Ioan/Janos/Johannes de Hunedoara, cunoscut pentru marea majoritate a românilor sub numele de origine slavă, Iancu de Hunedoara. Ca în fiecare an, în locul în care își doarme somnul de veci fostului voievod al Transilvaniei şi tată al regelui Matei Corvin – Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Alba Iulia/Szent Mihály Római Katolikus Székesegyház – sunt aranjate cu grijă buchete de flori și coronițe cu panglicile în culorile Ungariei – roşu, alb şi verde, eroul ardelean fiind aproape în fiecare an ignorat de autoritățile române.

UPDATE

Ulterior scrierii articolului, o delegație a Primăriei Hunedoara, condusă de primarul Dan Bobouțanu și din care a făcut parte și directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Sorin Tincu, precum și câțiva elevi, a depus coroane de flori la mormântul lui Ioan de Hunedoara. Deplasarea delegației hunedorene este parte a proiectului „Pe urmele lui Ioan (Iancu) de Hunedoara”.

Niciun buchet de flori sau vreo coroană cu panglică tricoloră – albastru, galben şi roşu – nu se află la monumentul funerar al celui care, prin victoria din 22 iulie 1456 obţinută împotriva turcilor, la Belgrad, a oprit invazia acestora spre Europa Centrală pentru următorii 70 de ani. În dreapta şi stânga monumentului funerar al lui Iancu de Hunedoara se află cel al fratelui său, Ioan, mort la 1442, şi al fiului său, Ladislau (Laszlo) decedat la 1458.

Rareori autorităţile române sau diversele asociații istorice românești au marcat comemorarea lui Ioan de Hunedoara, prin depunerea, măcar a unui buchet de flori. În schimb, în fiecare an, grupuri de persoane vin special din Ungaria pentru a depune coroane şi flori la sarcofagul fostului voievod al Transilvaniei (între 1441 şi 1456) şi fostului guvernator al Regatului Ungariei (între 1446 şi 1452).

Deoarece pe inscripţia de lângă sarcofag nu apare nicăieri numele de Iancu de Hunedoara, ci de Ioan de Hunedoara (János sau chiar Johannes, cum i s-a mai spus uneori în epocă), mulţi dintre cei care vizitează Catedrala din Alba Iulia nu îşi dau seama că este vorba de fostul voievod. Fratele său mai mic purta, de fapt, numele de Ioan, așa că asta poate cauza și mai multă confuzie.

Pe sarcofag sunt ilustrate mai multe scene de luptă, precum şi inscripţia “S-a stins lumina lumii”.

Prin victoria din iulie 1456, de la Belgrad, a fost oprită invazia turcilor spre Europa Centrală pentru 7 decenii. În amintirea acestei victorii, în toate bisericile de rit catolic din lume bat clopotele zilnic, la ora 12,00. Printr-o bulă papală, emisă pe 6 august 1456, în ziua în care Papa a aflat de izbânda lui Iancu de Hunedoara, s-a decretat ca în fiecare zi “până la sfârşitul veacurilor”, la ora 12,00, în bisericile catolice să se tragă clopotele pentru a marca astfel marea victorie antiotomană.

Semnătura voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara/Hunyadi János

La câteva zile după victorie, pe 11 august 1456, voievodul a murit în tabăra de la Zemun, din cauza ciumei. Se spune că însuşi sultanul Mehmed al II-lea s-ar fi întristat când a aflat de moartea acestuia, spunând că “lumea nu a mai cunoscut niciodată un asemenea om”.

Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” este o adevărată necropolă. Aici se află şi locurile de veci ale unor principi din familiile Sigismund, Rakoczy şi Bethlen.

Construită în mai multe etape, este singura dintre catedralele episcopiilor ctitorite de către Sfântul Rege Ştefan, întemeietorul Ungariei, rămasă pentru posteritate în forma sa originală, medievală. Începuturile catedralei se regăsesc înainte de anul 1000. Catedrala din Alba Iulia este cea mai valoroasă clădire în stil romanic din Transilvania.

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel