12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI COVASNAGrădiniţă construită cu sprijinul statului ungar, inaugurată în comuna Comandău

Grădiniţă construită cu sprijinul statului ungar, inaugurată în comuna Comandău

Publicat în

spot_img
spot_img

O grădiniţă construită cu sprijinul statului ungar a fost inaugurată, joi, în comuna Comandău, judeţul Covasna, una dintre cele mai estice aşezări ale Ţinutului Secuiesc.

Grădiniţa construită de Biserica Romano-Catolică, cu un buget de 125 de milioane de forinţi (317.152 euro), are o clădire de 340 de metri pătraţi care poate găzdui două grupe de preşcolari servind în acelaşi timp şi ca centru de agrement şi tabără de vară, scrie MTI.

Miklós Soltész, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului ungar, responsabil pentru relaţia cu cultele şi minorităţile, a declarat, în discursul său de la ceremonia de inaugurare, că această localitate, care se află la aproximativ 800 de kilometri de Budapesta, a fost cândva o zonă de frontieră, “a păzit patria, naţiunea şi frumoasa regiune muntoasă”. În opinia sa, noua instituţie de învăţământ, la fel, va consolida rolul de paznic al comunităţii. Prin intermediul acesteia, copiii îşi pot păstra limba, cultura şi credinţa creştină.

Secretarul ungar de stat consideră că menţinerea păcii este cea mai importantă poruncă a epocii. “Vedem ce se întâmplă în lume. Mulţi încearcă să declanşeze războaie. Rezultatul însă este întotdeauna distrugere, tristeţe şi suferinţă”, a explicat politicianul. Acesta a mai adăugat că pacea trebuie menţinută în comunitate, în familie, precum şi între biserici şi naţiuni.

În numele celor din comuna Comandău, primarul Béla Kocsis a mulţumit Guvernului ungar pentru această instituţie multifuncţională care, în opinia sa, serveşte atât biserica, cât şi comunitatea.

Localitatea din judeţul Covasna a primit denumirea de la comandamentul de grăniceri maghiari care, pe vremuri, şi-a avut sediul aici. În comuna montană, situată la o altitudine de peste 1 000 de metri, locuiesc aproximativ 1 000 de persoane, dintre care 94% s-au declarat maghiari la ultimul recensământ.

Articole recente

Comisarul european Elisa Ferreira – vizită la Alba Iulia și în Valea Jiului

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, se va afla la Alba Iulia și apoi la Petroșani și Petrila, pentru va participa la inaugurarea Acordului de parteneriat cu România pentru perioada 2021-2027.

Atelier de restaurare la Museikon în Alba Iulia

Miercuri, 5 octombrie 2022, începând cu ora 9:00, la Museikon/ Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se va desfășura online, via zoom, partea a doua a Atelierelor de Restaurare Museikon, ediția a V-a, cu tema „Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare. Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului”. 

Sute de copii au participat gratuit la servicii socio-medicale, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă al Primăriei Alba Iulia

Pachetul de servicii gratuite a fost posibil prin proiectul „Sănătate pentru Toți 3/ Salutte per Tutti 3” și este dedicat copiilor din Alba Iulia, dar și din alte zone ale României, care frecventează  Centrul „Maria Beatrice”, respectiv Centrul de Zi pentru Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „Sfânta Maria”.

Medalie de aur pentru Alexandru Sibișan (CS Unirea Alba Iulia), la Balcaniada de Judo, desfășurată în Muntenegru

Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia a obținut o performanță extraordinară la Balcaniada de Judo – Under 21, desfășurată în 1 și 2 octombrie la Podgorica, Muntenegru. Judoka Alexandru Sibișan a câștigat, la individual,  medalia de aur, la categoria de greutate 90 de kilograme.

Mai multe articole de același fel

La Sfântu Gheorghe a fost dezvelit monumentul comemorativ al copilului mort în 1984, victimă a unei bombe care a explodat în oraş

La 5 iunie 1984, în centrul oraşului Sfântu Gheorghe, a explodat o bombă lângă grupul statuar Mihai Viteazul, ucigând un băiat maghiar de 11 ani. Autorităţile au considerat incidentul ca fiind un act de terorism cu scopul de a distruge statuia, autorul însă nu a fost identificat niciodată.