3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘAcademia Interculturală „ProEtnica” | Lucian Nastasă-Kovács, Radu Carp și Valeriu Nicolae, printre...

Academia Interculturală „ProEtnica” | Lucian Nastasă-Kovács, Radu Carp și Valeriu Nicolae, printre speakeri

Publicat în

spot_img
spot_img

A IV-a ediţie a Academiei Interculturale de Vară “ProEtnica” se va desfăşura la Sighişoara, în perioada 23 – 28 august, în organizarea Asociaţiei Divers, în parteneriat cu Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) şi FUEN – Uniunea Federaţiilor Naţionalităţilor Europene.

Având ca temă “Minorităţile naţionale în situaţii de criză”, evenimentul este un preambul al Festivalului Intercultural Sighişoara “ProEtnica”, ajuns la ediţia a XVIII-a.

În focusul drepturilor minorităților se află promovarea și protecția identității acestora. Promovarea și protejarea identității lor împiedică asimilarea forțată și pierderea culturilor, religiilor și limbilor – baza bogăției lumii și, prin urmare, parte a moștenirii acesteia.
Conflictele armate tind să exacerbeze provocările preexistente cu care se confruntă minoritățile și să contribuie la adâncirea sau instrumentalizarea diviziunii pe linii etnice, lingvistice și religioase. Acest lucru, la rândul său, duce adesea la securitizarea minorităților, în sensul că părțile aflate în conflict vor încerca să le coopteze pentru propriile lor scopuri sau să le vadă ca o amenințare. Dintre toate categoriile de drepturi ale omului, istoria drepturile minorităților sunt cel mai strâns legate de conflictele violente.

“Academia Interculturală va oferi informaţii despre respectarea drepturilor minorităţilor naţionale în situaţii de criză cauzate de conflicte armate. Vom căuta răspuns la întrebarea dacă este posibilă convieţuirea paşnică între majoritate şi minorităţi, între minorităţi şi în cadrul unei minorităţi în decursul unui conflict armat. Academia va oferi tinerilor participanţi o platformă pentru discuţii, schimb de experienţă şi cunoaştere a complexităţii problemelor relaţiilor interetnice în comunităţile multiculturale din diferite ţări europene în contextul conflictelor armate de a lungul istoriei. Prin ateliere interactive, Academia Interculturală nu numai că va oferi participanţilor o înţelegere a valorii diversităţii şi a avantajelor şi provocărilor aferente, ci va încuraja implicarea lor civică şi interesul pentru protecţia minorităţilor naţionale”, au transmis organizatorii, într-un comunicat de presă.

Academia Interculturală va fi coordonată de profesorul Radu Carp de la Universitatea din Bucureşti, preşedintele Centrului de Excelenţă pentru Studiul Minorităţilor Transfrontaliere, şi de Meto Nowak, referent al Reprezentantului de stat pentru sorabi din Ministerul Ştiinţei, Cercetării şi Culturii al Landului Brandenburg, Germania.

Speakeri vor fi prof. dr. Lucian Nastasă-Kovács (UBB Cluj), prof.univ.dr.Radu Carp (Universitatea din Bucuresti), Meto Nowak, Referent al Reprezentantului de Stat pentru Sorabi, Ministerul Științei, Cercetării și Culturii Potsdam, Germania, Laczikó Katalin, secretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice Guvernul Român, Anatol Popescu, președinte Asociația Basarabia, Loránt Vincze, MPE-UDMR, președinte FUEN, prof. dr. Daniel Hrenciuc, Colegiul National “Stefan cel Mare” Suceava și Valeriu Nicolae, autor-activist.

În cadrul Academiei “ProEtnica” sunt planificate ateliere interactive şi vor fi prezentate o serie de studii de caz.

Numărul maxim de participanţi este de 15 de studenţi, absolvenţi şi tineri din România şi din ţările Uniunii Europene, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, interesaţi de promovarea interculturalităţii cu scopul dezvoltării durabile a diferitelor comunităţi multiculturale. Participarea este gratuită, datorită sprijinului financiar din partea Consiliului Judeţean Mureş. Limba de lucru va fi engleza, însă dacă ceva nu va fi înţeles de participanţi se va asigura traducere.

Participarea este gratuită, datorită sprijinului financiar din partea Consiliului Județean Mureș.

Festivalul Intercultural Sighişoara “ProEtnica”, ajuns la la ediţia a XVIII-a, se va relua în perioada 25 – 28 august, după ce a fost întrerupt timp de doi ani pe fondul situaţiei pandemice. Vor fi prezente ansambluri folclorice reprezentative pentru cele 20 de comunităţi etnice din România. Sunt programate simpozioane şi întâlniri cu scriitori de literatură în limba maternă.

Articole recente

REpowerEU | 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice

România a obţinut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU în Consiliul Ecofin

Zeci de lansări de carte și evenimente culturale la Salonul Hunedorean al Cărții

Peste 80 de edituri şi-au anunțat și în acest an participarea, evenimentul fiind unul de neratat pentru oricine iubește cărțile și lectura.

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Mai multe articole de același fel