6.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SĂLAJTabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

Tabără de voluntariat pentru salvarea a două case tradiționale din Sălaj

Publicat în

spot_img
spot_img

Zece studenţi şi arhitecţi pasionaţi de cultura şi arhitectura tradiţională au participat, în perioada 1-10 august, în localitatea Valcău de Jos, la reconstrucţia a două case tradiţionale din Sălaj, mutate pe un nou amplasament. Ei au făcut parte din tabăra de voluntariat organizată în cadrul proiectului cultural “Case Călătoare”.

Tabăra a fost organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia Sinaptica şi Asociaţia “Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” şi a avut scopuri practice, respectiv reconstrucţia a două case mutate pe un nou amplasament, dar şi educaţionale, astfel încât participanţii au avut ocazia să afle informaţii şi să deprindă abilităţi ce ţin de tehnicile de construcţie specifice arhitecturii tradiţionale din Sălaj.

“Un număr de zece voluntari au participat la tabăra pentru reconstrucţia caselor, aceştia fiind pasionaţi de cultura şi arhitectura tradiţională, de obiceiurile vechi sau de meşteşugurile tradiţionale. Printre ei s-au numărat studenţi ai Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism, ai Facultăţii de Construcţii sau arhitecţi. Pe durata taberei, voluntarii au fost implicaţi în diferite operaţiuni specifice reconstrucţiei caselor din lemn: aşezarea bârnelor şi prinderea acestora, realizarea acoperişului din stuf, respectiv din ţiglă, realizarea de mortare din lut, fibre vegetale şi nisip, zugrăveli cu var şi pigmenţi naturali”, se arată, vineri, într-un comunicat de presă al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.

Îndrumarea voluntarilor a fost realizată de specialiştii Asociaţiei Sinaptica şi ai celorlalţi parteneri, precum şi de lucrători tradiţionali locali, participanţi la activităţi.

“Case Călătoare” este un proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi implementat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, în parteneriat cu Asociaţia “Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” şi Asociaţia Sinaptica. Proiectul are ca scop salvarea şi punerea în valoare a patrimoniului vernacular de pe teritoriul judeţului Sălaj.

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Singurul cinematograf din judeţul Sălaj, modernizat printr-un proiect de peste 16 milioane de lei

Cinematograful nu mai funcţiona din anul 2005, el fiind preluat de administraţia locală în anul 2010, Primăria Zalău iniţiind un proiect de reabilitare şi transformare a sa, cu fonduri de la CNI.

Proiect de punere în valoare a porţilor şi gardurilor tradiţionale

Un proiect ce îşi propune conştientizarea publicului larg în legătură cu valoarea, importanţa şi frumuseţea porţilor şi gardurilor vechi, din lemn sau piatră, a fost demarat recent de Ambulanta pentru Monumente Salaj.