fbpx
11.8 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂExpoziția „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”, vernisată la Muzeul Național...

Expoziția „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”, vernisată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat în

spot_img
spot_img

Vineri, cu începere de la ora 16.00, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, va fi gazda vernisajului expoziției „De la artefactul istoric la reenactmentul istoric”.

Evenimentul este preambulul celei de a IX-a ediție a Festivalului Roman Apulum. Traianus Optimus Princeps.

Expoziția dorește să ilustreze o mică parte din sursele documentare care stau la baza desfășurării spectacolelor de reconstituire istorică antică.

Cu această ocazie vor fi expuse o serie de piese originale care au aparținut armatei romane, descoperite pe teritoriul județului Alba, aflate în patrimoniul muzeului albaiulian.

Alături de ele vor fi prezentate și replici științifice efectuate după acestea, urmând tehnologii antice de prelucrare.

Astfel, se încearcă realizarea unei relații directe între obiectele de recuzită folosite în reprezentațiile de reenactment antic și artefactele arheologice. Scopul fiind acela de a exemplifica modul în care spectacol de reenactment antic este susținută de către sursele istorice (relatările autorilor antici, sursele iconografice sau obiectele provenite din cadrul unor descoperiri arheologice).

Toate aceste analogii, puse în practică pertinent din perspectivă istorică fac ca reenectmentul să depășească limitele unei abordări minimaliste dedicate publicului larg și să se îndrepte către o parte importantă a cercetării istorice și înțelegerii epocii antice, o modalitate de abordare definită sub numele de „arheologie experimentală”.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Sorin Giurca

Articole recente

Incendiul de pădure din zona Lăpuşna s-a extins pe 40 de hectare din cauza vântului

Intervenţia pompierilor şi a personalului în sprijin se concentrează, în principal, pe crearea unei linii de protecţie pentru limitarea propagării incendiului

Au înflorit bujorii de stepă de la Zau de Câmpie

Bujorii de stepă (Paeonia tenuifolia) din Rezervaţia Botanică de la Zau de Câmpie, cel mai înalt loc din lume în care această plantă s-a adaptat, au început să înflorească un pic mai devreme decât de obicei, pe fondul temperaturilor ridicate.

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Mai multe articole de același fel