fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJPatru cercetători clujeni pleacă într-o expediție documentară inedită și vor scrie despre...

Patru cercetători clujeni pleacă într-o expediție documentară inedită și vor scrie despre ”Poduri din Balcani”

Publicat în

spot_img
spot_img

Spre finalul lunii august, de la Cluj, din inima Transilvaniei, va porni spre Balcani o expediție documentară inedită numită ”Poduri din Balcani”. Numele expediției nu este deloc metaforic, ci unul istoric și cultural. ”Mergem în Balcani să descoperim, să vedem și să revedem poduri interesante”, spun cei patru cercetători clujeni.

Finalul lunii august va aduce startul unei expediții cât se poate de interesante. Patru istorici cunoscuți, toți pasionați de călătorii, au decis să documenteze istoria podurilor din Balcani.

Conf. univ. dr. Radu Mârza ( istoric; specialist în istoria Peninsulei Balcanice), Lect. univ. dr. Cosmin C. Rusu (istoric & arheolog, ghid profesionist; specialist în Turism Cultural) , Alexandru Nalaț (student la istorie; ghid profesionist) și dr. Bogdan Ilieș (istoric; specialist în arhitectură vernaculară) sunt cei patru membri ai expediției.

Dincolo de faptul că sunt cadre didactice la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, ghizi pentru turism cultural, arheologi sau specialiști în arhitectură tradițională, cei patru spun că au o pasiune comună, cea pentru călătorii.

Sigur, i-am întrebat de ce documentează despre poduri? Și, mai ales, de ce vor să scrie despre podurile din Balcani?

”Podurile sunt foarte speciale. Sunt locuri de trecere, ușurează mobilitatea, sunt monumente istorice și de arhitectură, dau atmosferă și constituie peisaje, ba sunt și subiecte literare. Despre unul din podurile pe care le vom vizita s-a scris un roman care a primit premiul Nobel pentru literatură.”, ne-a spus Cosmin C. Rusu

De ce Balcanii?

Pentru că Balcanii sunt un spațiu geografic, istoric și cultural unic și spectaculos, unitar și divers în același timp. Balcanii sunt, totodată, un spațiu cuprins între cinci mări (Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană și Marea Adriatică), lanțuri muntoase (Alpi Dinarici, Munții Balcani, Munții Pindului) și numeroase fluvii (Dunărea, Sava, Morava, Drava, Drina, Neretva, Vardar etc.). Mai mult, Balcanii sunt legăn al unor culturi și tradiții istorice milenare cum a fost cultura și civilizația traco-illiră, cea grecească și romană sau cultura și civilizația bizantină, apoi cea otomană, venețiană sau, mai recent, cea habsburgică.

Și totuși, ce fel de poduri? Din cele mai diverse: de la poduri antice, poduri medievale (mai cu seamă otomane), poduri ridicate în secolul XIX ca urmare a Revoluției Industriale, poduri contemporane. Poduri pietonale, poduri rutiere, poduri feroviare. Poduri care se încăpățânează să supraviețuiască din Antichitate și poduri bombardate acum 20 de ani și refăcute.

Traseul propus este: Novi Sad (Serbia) – Belgrad – Porțile de Fier (România/Serbia) – Podul lui Traian – Niš – Višegrad (Bosnia-Herțegovina) – Sarajevo – Mostar – barajul Mratinje (Muntenegru) – Niksic – Shkodra (Albania) – Tirana – Berat – Butrint – Preveza (Grecia) – Istmul Corint – Joannina – Skopje (Macedonia) – Ardino (Bulgaria) – Sofia – Lovec – Vidin – Calafat (România).

”Expediția noastră va dura 7-10 zile, dar suntem cât se poate de conștienți că nu avem cum să epuizam ”podurile din Balcani”, așa că intenționăm să revenim de mai multe ori în regiune, pentru a documenta și alte poduri interesante.”, susține Cosmin C. Rusu.

Cei patru sunt sprijiniți de Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai și de Asociația ARHAIC, sperând și într-o implicare a unor sponsori.

”Cu acest prilej ne adresăm tuturor celor dispuși să ne ajute, persoane fizice sau persoane juridice. Pentru persoanele fizice avem pregătit un cont de Paypal (Radu Marza), iar cu persoanele juridice putem încheia contract de sponsorizare. Fiecare distribuire a demersului nostru și fiecare 50 de lei donați ne ajută. Tuturor celor care ne ajută într-un fel sau altul le suntem recunoscători.”, a mai spus Cosmin C. Rusu.

Știrile Transilvaniei le este alături celor patru cercetători și susținem demersul lor. Tot ceea ce vor face pe parcursul expediție, dar și cercetările ulterioare vor fi prezentate aici, într-o rubrică specială.

Merită spus că la sfârșitul fiecărei zile de călătorie ei vor posta un jurnal pe Facebook https://www.facebook.com/TurismCultural.UBBCluj și vor scrie și câte un articol pe blogul KULTTOUR https://blogubbdepatrimoniusiturismcultural.wordpress.com/ despre cele văzute în ziua respectivă. Vă invităm, așadar, să vă abonați și să le urmăriți scrierile și pe aceste canale.

Merită să știți, de asemenea, că la întoarcerea acasă vor pregăti și un album documentar și chiar vor publica o lucrare-ghid de călătorie.

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

A noua ediție a Concertului caritabil de colinde românești are loc pe scena Auditorium Maxium UBB

Artiști reprezentativi ai scenei muzicale clujene se întâlnesc pentru a noua oară pe scena Auditorium Maxium UBB pentru a-i colinda pe clujeni în prag de Crăciun. Organizat în scop caritabil de un grup de companii clujene și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, tradiționalul Concert de colinde românești va avea loc joi, 21 decembrie, ora 19:00.