3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăINTERVIUIon Paladi: Cântecul popular chiar este viața mea!

Ion Paladi: Cântecul popular chiar este viața mea!

Publicat în

spot_img
spot_img

IOAN  VASIU: – Când ai cântat prima dată într-un spectacol folcloric ?  Ce vârstă aveai atunci ?

ION  PALADI : – Prima dată am cântat într-un spectacol folcloric pe când eram  copil, pe o scenă în  satul natal, Chișcăreni. Aveam aproximativ 11-12 ani.


 I.V. : – De la cine ai moștenit harul cântatului ?

I.P. : – Darul  cântecului l-am moștenit de la tatăl meu, Gheorghe Paladi.

I.V. : – Care sunt dirijorii, cei mai cunoscuți și apreciați, sub bagheta cărora  ai cântat ?

I.P. : – Debutul carierei mele muzicale a fost alături de orchestra ,,Lăutarii’’ , de Maestrul Nicolae Botgros și Corneliu Botgros, dar pe parcursul anilor am mai cântat sub bagheta dirijorilor Ioan Cobâlă și Ion Dascăl. Astăzi sunt mândru, fericit și onorat să fiu solistul orchestrei naționale de muzică populară ,,Lăutarii’’ din Chișinău.

I.V. : –  Aminește, te rog, numele unor mari interpreți de folclor, de pe ambele maluri ale Prutului, alături de care ai cântat în decursul anilor ?

I.P. : – Pe parcursul anilor am cântat în foarte multe spectacole, alături de mari artiști, ca: Maria Ciobanu, Ionuț Dolănescu, Petrică Mâțu-Stoian, Niculina Stoican, Irina Loghin, Marcel Pavel, Monica Anghel, Mioara Velicu, Laura Lavric, Cornelia și Lupu Radnic, Ionuț Fulea, Sofia Vicoveanca, Lidia Bejenaru, Nicolae Glib, Nicolae Ciubotaru, Zinaida Julea și mulți alți mari artiști.

 I.V. : – Cine  compune versurile minunatelor cântece aflate în repertoriul tău ?

I.P. : – Mojoritatea versurilor sunt semnate  de regretata  Mariana Honceru, dar mai am texte scrise de Doina Arseni și Radmila Popovici-Paraschiv.

 I.V. : – Unde te simți mai bine pe scenă, în Republica Moldova sau în România ?

I.P. : – Pe ambele maluri mă simt minunat, fiindca sunt aplaudat, apreciat și iubit.

 I.V. : – Ce satisfacții îți aduce  interpretarea folclorului românesc ?

I.P. : – Cu cântecul popular am crescut de mic copil. Să cânt, să devin artist a fost visul meu din copilărie, care a devenit realitate. Nu e zi în care să nu cânt.  Folclorul îmi răscolește sufletul, îmi trezește niște emoții de nedescris, de la lacrimi până la fericire. Cântecul popular e viața mea!

 I.V. : – În afară de muzica populară, ce pasiuni ai?

I.P. : – Îmi place fotbalul, șahul și diverse jocuri de societate, în special cu fiul meu Lucian.     

                           Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR

Articole recente

REpowerEU | 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice

România a obţinut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU în Consiliul Ecofin

Zeci de lansări de carte și evenimente culturale la Salonul Hunedorean al Cărții

Peste 80 de edituri şi-au anunțat și în acest an participarea, evenimentul fiind unul de neratat pentru oricine iubește cărțile și lectura.

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Mai multe articole de același fel

INTERVIU | Savantul Petre Andrei, reformatorul educației din România interbelică

Un interviu de excepție realizat de jurnalistul Sebastian Rusu cu prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași despre personalitatea celui care a fost reformatorul educației din România interbelică

Ion Petrescu: Zona de responsabilitate a NATO are granița pe Prut

Un interviu foarte interesant cu colonelul (r) Ion Petrescu, cel care a condus opt ani Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale și o vreme structura de relații publice a armatei.  Dialog purtat de colegul nostru, Ioan Vasiu.

EXCLUSIV | Iuliu Winkler, despre decizia Consiliului European de a reduce consumul de gaz cu 15%: Este o victorie a solidarității

Eurodeputatul UDMR/EPP, Iuliu Winkler a declarat astăzi pentru Știrile Transilvaniei că decizia Consiliului European prin care țările membre își asumă reducerea voluntară a consumul de gaz cu 15% este ”o victorie a solidarității în Uniunea Europeană vizavi de încercările Federației Ruse de folosi energia ca pe o armă împotriva țărilor membre.”