fbpx
1.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂCartea zilelor noastre: ”Lungeanu”

Cartea zilelor noastre: ”Lungeanu”

Publicat în

spot_img
spot_img

Nume de cod într-un dosar de urmărire informativă. Din comunismu` ceaușist, după ”tezele din iulie”. Când tânăru` Gabriel Liiceanu se-ntoarce de la Aachen. Cu Heidegger în gând și vrând a-l publica și la București. Ca să promoveze filosofia adevărată. Nu impostura marxist-leninistă. Socialismu` științific. Ateismu` bolșevic. Și să-i fie demn urmaș maestrului Noica. Un oprimat fără vină ș-acesta, prin închisori și domiciliu forțat pe la poale de Carpați meridionali…

  Ei bine, în tot travaliul ăsta, odios nespus și costisitor, pe urma lu` Gabi, coordonator nefast fu un… argeșean de la Vulturești. Maior securist Ion Pătrulescu. Nu singur din zonă printre implicați. Plătiți excelent și cu privilegii ca să facă rău. Ca să distrugă, prin întunecimea minții și răutatea din suflet, mii și mii de vieți. Nesupuse încă ”noii orânduiri”. ”Dictaturii proletariatului”. ”Fratelui mare” de la Răsărit…

Neîndoielnic, Pătrulescu, Deleanu, Gheorghe, Cepraga, Borșan, Pruneanu, Năstase, Dumitrescu și alții atâția n-aveau ei singuri capacitați intelectuale să-l bage pe Liiceanu la beci. Așa că apelează la ”surse”. Turnătorii care nu pregetă a-l judeca apăsat. Ideologic, profesional, moral. Și a-l încondeia neobosit și invidios. ”Cristian”, ”Marian”, ”Nicoară” sunt câțiva dintre ei. Primului, Octavian Chețan pe nume, șef de revistă-n domeniu, îi dedică un tom*. Amplu și documentat. De resentimente, nu foarte-ncărcat. Mai abitir, aș spune, de amărăciune. Un demers epistolar consistent, suculent, pe deplin decent. Menit să dezvăluie mult din putregaiul ”iepocii de aur”. S-arate lumii-ntregi cum a trăit ”fericit”, zi și noapte urmărit. ”Grație” informatorilor ”dragi”, zeloși copios. Și gardienilor ticăloșiți ai ”societății socialiste multilateral dezvoltată”. Care n-au dat seamă și n-or da vreodată…

  Cetit-am cartea-i cu nesaț. I-am dăruit mulțumit două nopți fără preget. Nu numai pentru dezvăluiri. Ci și pentru savoarea indiscutabilă a narațiunii. Liiceanu având, categoric, un condei sprințar, vrednic, fascinant. Experimentat și, inevitabil, intens cizelat. Scriitură bună și de anvergură, cu o corectură nu chiar pe măsură. Parcă-i un roman cu fapte exacte, personaje-adevărate, nedenaturate. Maliția de soi e și ea prezentă, însă pertinentă. Fără doar și poate, un volum aparte pe la ceas de noapte. De emoții creator, pentru mulți tulburător.  De istorie izvor, merită sincer onor…

*Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnător, Ed. Humanitas, 2013

sursa foto: Librăria editurii Humanitas

Articole recente

Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic Politehnica 2020: De la realizări la perspective pentru viitor

În prezentarea sa detaliată, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu a vorbit despre misiunea CITT, subliniind eforturile constante depuse pentru a încuraja o colaborare eficientă între cercetători și industrie.

Dosar penal, după ce o fetiță de 4 ani aflată în îngrijirea unui asistent maternal a murit

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, copilul a murit din cauza căzăturii, însă avea trupul plin de vânătăi, astfel că asistenţii maternali care o luaseră în plasament sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă şi rele tratamente aplicate minorului.

Preşedintele CJ Braşov, despre aeroport: Este deranjant când ţi se spune că ai program de aprozar

Preşedintele CJ Braşov, Şerban Todorică-Constantin, a făcut vineri, într-o conferinţă de presă, un istoric al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. 

Semnătură electronică calificată sau…simplificată? Ce alegem şi de ce?

În goana după digitalizare (atât de necesară, de altfel) avem un lucru extrem de important de înţeles şi reţinut – nu toate semnăturile electronice sunt la fel! Un articol susținut de CertSIGN

Mai multe articole de același fel

“Povestea soldatului”, pe muzica lui Igor Stravinski, la Sibiu

Inspirat de compoziția omonimă a lui Igor Stravinski, scrisă în timpul Primului Război Mondial, “Povestea soldatului” face apel la una dintre cele mai puternice dihotomii din istoria omenească, adică lupta între dorința de câștig material și faimă și trăirea unei vieți liniștite, în conformitate cu natura, ce poate aduce bucurii autentice.

Episcopul Emilian Birdaș, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” din Alba. A contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba...

În acest context, joi, 23 noiembrie 2023, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, cele două instituții organizatoare ale acestui proiect, îl vor omagia pe episcopul Emilian Birdaș, cel care a contribuit semnificativ la reînființarea în anul 1975 a Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia.