3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEFACIAS: Declaraţiile notariale impuse părinţilor fără venituri pentru tichetele educaţionale ale copiilor...

FACIAS: Declaraţiile notariale impuse părinţilor fără venituri pentru tichetele educaţionale ale copiilor – un abuz

Publicat în

spot_img
spot_img

Reprezentanţii Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrag atenţia că declaraţiile notariale pe care părinţii fără venituri sunt obligaţi de şcoli să le prezinte pentru a beneficia de tichete educaţionale de 500 de lei pentru copii constituie un abuz.

Potrivit unui comunicat al FACIAS, transmis marţi, prin obligarea la prezentarea declaraţiei notariale, o parte din suma destinată copiilor este deturnată de la beneficiarul legal.

Reprezentanţii FACIAS au explicat că, deşi copiii din familii defavorizate, cu venituri foarte mici, din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial ar trebui să beneficieze de tichete educaţionale pentru rechizite şi alte materiale şcolare în valoare de 500 de lei, în realitate, numai declaraţia notarială care li se solicită părinţilor costă în jur de 100 de lei. Aceştia au mai semnalat că mulţi dintre aceşti părinţi locuiesc în mediul rural şi ţinând cont şi de costurile deplasării la un notar, pentru a primi tichetul valoric, părinţii trebuie să cheltuiască circa 150 de lei.

Conform reprezentanţilor fundaţiei, cerinţa privind declaraţia notarială nu este specificată în actele normative care reglementează acordarea tichetelor educaţionale.

“Pe lângă faptul că se solicită adeverinţă cu salariul net şi cu toate că instituţiile statului ar trebui să cunoască veniturile pe care le obţin persoanele fizice, şcolile cer şi o declaraţie la notariat din care să rezulte că nu au venituri, iar în lipsa acestui document, cererile pentru acordarea sprijinului în valoare de 500 lei sunt refuzate. În acest context, FACIAS a solicitat clarificări de la Ministerul Educaţiei, căruia i s-a cerut să răspundă la o serie de întrebări privind modul în care s-a ajuns în situaţia actuală şi dacă există intenţia de a remedia această problemă, astfel încât familiile fără venituri să poată beneficia, în practică, de întreg ajutorul cuvenit”, au adăugat reprezentanţii FACIAS.

Articole recente

REpowerEU | 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice

România a obţinut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU în Consiliul Ecofin

Zeci de lansări de carte și evenimente culturale la Salonul Hunedorean al Cărții

Peste 80 de edituri şi-au anunțat și în acest an participarea, evenimentul fiind unul de neratat pentru oricine iubește cărțile și lectura.

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Mai multe articole de același fel

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.