6.8 C
Cluj-Napoca
AcasăSTIRI EXTERNEPeste 9000 de locuri de muncă vor fi create la Debrecen, în...

Peste 9000 de locuri de muncă vor fi create la Debrecen, în fabrica de 7,5 miliarde de euro a companiei chineze Contemporary Amperex Technology Co. Limited

Publicat în

spot_img
spot_img

În urma unei investiţii de 3000 de miliarde de forinţi (7,5 miliarde euro) a companiei chineze Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), care reprezintă cea mai mare investiţie realizată vreodată în Ungaria, la Debrecen vor fi create 9000 de noi locuri de muncă, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó.

În un eveniment desfăşurat la Debrecen, şeful diplomaţiei ungare a numit contractul de vânzare-cumpărare semnat pentru terenul pe care se va realiza investiţia, o piatră de hotar, spunând că acesta este primul acord obligatoriu din punct de vedere juridic al proiectului.

Ministrul a relatat că cel mai mare producător de acumulatori din lume a ales Ungaria pentru a-şi construi a doua fabrică europeană după doi ani şi jumătate de negocieri, într-un context în care concurenţa internaţională este uriaşă. Valoarea investiţiei reprezintă o sumă uriaşă nu numai la nivel de Ungaria, ci şi la nivel european, fiind una dintre cele mai mari cinci investiţii ecologie din Europa, din ultimii zece ani.

“În urma acestei investiţii, după China şi Germania, Ungaria va fi a treia ţară din lume care are o fabrică CATL”, a spus Szijjártó. Ministrul a adăugat, apoi, că proiectul va primi şi sprijin de la stat, detaliile urmând să fie făcute publice ulterior, după finalizarea procesului de notificare la Comisia Europeană.

Péter Szijjártó a subliniat, totodată, că în afară de Germania şi China, Ungaria este singura ţară în care toate cele trei mari mărci germane de automobile premium – Audi, BMW şi Mercedes – au baze de producţie, ceea ce înseamnă că în strategia lor de electromobilitate, Ungariei i se atribuie un rol important, astfel că trebuie accelerată construcţia planificată să aibă loc până în 2025, deoarece cererea pentru acumulatori este foarte mare.

Potrivit lui Péter Szijjártó, faptul că cele mai mari investiţii efectuate vreodată au fost anunţate în aceşti doi “ani negri” ai economiei mondiale, anul trecut şi anul acesta, “este o dovadă clară” a performanţei politicii economice a Ungariei.

Ministrul a spus că asta arată că nici războiul, nici pandemia nu au putut distruge cele două procese fundamentale care au loc în economia mondială, revoluţia auto şi ascensiunea globală, din ce în ce mai radicală, a companiilor din est. “Noi ne-am dat seama de aceste două procese şi am reacţionat corect la ambele”, a explicat Szijjártó.

Şeful diplomaţiei ungare a amintit că din 2010 încoace, performanţa industriei auto maghiare a crescut de 2,5 ori, iar în 2021, valoarea producţiei sale s-a apropiat de 9500 de miliarde de forinţi (23,75 miliarde euro).

Potrivit ministrului de externe, în ciuda criticilor, deschiderea Ungariei către est s-a dovedit a fi un succes. “Am precizat clar că nu suntem dispuşi să interzicem companiile niciunei naţiuni, din motive nejustificate. Toată politica noastră externă în ansamblu, astfel că şi în ceea ce priveşte lumea aflată la est de noi, se bazează pe respectul reciproc”, a specificat Péter Szijjártó.

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel