3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂKlaus Iohannis, la întâlnirea cu Katalin Novák: Este interesul nostru comun ca drepturile...

Klaus Iohannis, la întâlnirea cu Katalin Novák: Este interesul nostru comun ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poată folosi limba maternă

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, că este interesul comun al celor două state ca drepturile minorităţii maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poată folosi limba maternă şi apropo, şi că în discuţiile cu aceasta au convenit împreună că e bine să îşi folosească şi limba română. Şeful statului a mai spus că majoritatea tensiunilor sunt artificiale şi sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova.

În România, drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate. Ba, chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să îl prezentăm cu mândrie, minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric, prin vot, nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat. Asta se numeşte o discriminare pozitivă”, a spus preşedintele României. 

Klaus Iohannis a continuat: ”Pe de altă parte, este interesul nostru comun ca drepturile minorităţilor maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poate folosi limba maternă şi, apropo, am convenit împreună că e bine să folosească şi limba română”.

Şeful statului a ţinut să precizeze că ”este cunoscut şi aici şi dincolo, că există politicieni care vor să profileze exacerbând tensiunile interetnice”.

”Este regretabil, dar nu putem să ignorăm acest lucru şi atunci, aceşti politicieni care vor să se profileze, să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi, vin cu argumente care nu pot fi împărtăşite de noi. Credem că discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm din aceste tensiuni”, a mai afirmate preşedintele.

Klaus Iohannis a completat: ”Majoritatea tensiunilor sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova”. 

Iohannis a subliniat că ”multe din aceste tensiuni sunt artificiale şi prin implicarea ambelor părţi, ele pot fi diminuate în interesul etnicilor români şi maghiari, evident”.

Articole recente

REpowerEU | 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice

România a obţinut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU în Consiliul Ecofin

Zeci de lansări de carte și evenimente culturale la Salonul Hunedorean al Cărții

Peste 80 de edituri şi-au anunțat și în acest an participarea, evenimentul fiind unul de neratat pentru oricine iubește cărțile și lectura.

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Mai multe articole de același fel