3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăPOLITICĂPreședinta Ungariei: Contăm pe România să atingem suveranitatea energetică

Președinta Ungariei: Contăm pe România să atingem suveranitatea energetică

Publicat în

spot_img
spot_img

Preşedinta Ungariei, Katalin Novák, a declarat miercuri că ţara sa doreşte să obţină suveranitatea energetică în următorii ani şi o independenţă de resursele ruseşti, aspect în care contează şi pe sprijinul României.

Precizările au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

“Am vorbit şi despre domeniul energiei, despre dependenţa energetică, despre diminuarea acestei dependenţe. Ungaria este şi mai dependentă şi mai vulnerabilă, în acest sens. Noi nu suntem ţară maritimă, nu avem port maritim, deci suntem şi mai dependenţi de sursele de energie ruseşti decât România. Noi dorim să scădem această dependenţă energetică în următorii ani şi dorim să atingem suveranitatea energetică. Lucrăm pe acest domeniu şi ne bucurăm de orice iniţiativă şi susţinem orice iniţiativă care creşte potenţialul de diversificare energetică şi care ne aduce mai aproape de independenţa de resursele ruseşti. Contăm pe România şi în acest sens, pentru că sursele de energie care provin din sau prin România pot ajuta Ungaria. Trebuie să asigurăm încălzirea atunci când vine frigul. Şi cetăţenii maghiari trebuie să treacă şi peste această iarnă, deci putem susţine deciziile care nu fac oamenii din Ungaria vulnerabili şi nu le afectează semnificativ negativ viaţa de zi cu zi”, a spus Katalin Novak.

Ea a menţionat că în discuţiile cu preşedintele Iohannis a fost abordată şi tema războiului din Ucraina, adăugând că atât Ungaria, cât şi România sunt afectate, ca ţări vecine cu această zonă de război.

Katalin Novák a mai precizat că până în prezent peste 9 milioane de refugiaţi au sosit în Ungaria şi că aceştia se bucură de susţinere din partea populaţiei.

“Există o solidaritate în Ungaria, cum nu s-a mai văzut. O acţiune umanitară de această amploare încă nu a avut loc în istoria Ungariei. Şi în România oamenii vin în ajutorul refugiaţilor. Pentru ambele ţări aceasta înseamnă o provocare semnificativă. Mulţumim pentru orice ajutor posibil şi ne bucurăm pentru cuvintele de recunoştinţă pe care le-am primit în acest sens. Interesul nostru este comun”, a spus ea.

Katalin Novák va mai avea astăzi întrevederi și cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, precum ci cu vicepremierul Kelemen Hunor.

Articole recente

REpowerEU | 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice

România a obţinut aproape 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de independenţă energetică şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii REpowerEU în Consiliul Ecofin

Zeci de lansări de carte și evenimente culturale la Salonul Hunedorean al Cărții

Peste 80 de edituri şi-au anunțat și în acest an participarea, evenimentul fiind unul de neratat pentru oricine iubește cărțile și lectura.

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Mai multe articole de același fel

Comisarul european Elisa Ferreira – vizită la Alba Iulia și în Valea Jiului

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, se va afla la Alba Iulia și apoi la Petroșani și Petrila, pentru va participa la inaugurarea Acordului de parteneriat cu România pentru perioada 2021-2027.

Ligia Deca, noul ministru al Educației, a depus jurământul la Cotroceni 

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că nu doar noul ministru are nevoie de încurajări şi de ajutor, de oameni buni profesionişti cu care să lucreze, ci întregul guvern, fiindcă pachetul de legi ale Educației va trebui să ajungă cât se poate de repede în Guvern