fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăOPINIEAvram Iancu. O precizare: „fiind” nu este egal cu „e”

Avram Iancu. O precizare: „fiind” nu este egal cu „e”

Publicat în

spot_img
spot_img

Agitația din ultimele zile referitor la comemorarea a 150 de la moartea lui Avram Iancu a condus la suită de postări care deformează, în opinia mea, istoria. Majoritatea lumii dă vina, de obicei, pe istorici pentru informațiile false care se rostogolesc prin toate tipurile de canale mass-media, bloguri, pagini de social-media etc. Dar nu este adevărat!

Precizez că, de cele mai multe ori, jurnaliștii sau influencerii preiau informații neadevărate deja existente pe net. Iar aceste informații false se rostogolesc ca un bulgăre de zăpadă. Din prea mult patriotism și prea puțină informare la nivel de sursă documentară se ajunge la crearea unei „bule informatice” care nu se regăsește în adevărul istoric. Așa este și cazul din aceste zile referitor la testamentul scris de Avram Iancu, redactat la Câmpeni, la 20 decembrie 1850.

„Ultima mea Voință!” se află în patrimoniul Bibliotecii Central Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, fiind dat în custodie de către familia Rațiu. Puțini știu de el, puțini respectă adevărul istoric.

În schimb foarte multă lume citează primele rânduri. Greșit, în opinia mea! În testamentul lui Avram Iancu nu este scris „Unicul dor al vieții mele e să-mi văd Națiunea mea fericită!”. Nicidecum. Dacă este să transcriem ce a scris cu mâna lui Avram Iancu textul este: „Unicul dor a vieții mele fiind ca se me ved Natiunea mea fericite…”. Acest fapt s-a întâmplat din cauza faptului că la mijlocul secolului XIX s-a trecut de la alfabetul chirilic la alfabetul latin. Trebuie să mai ținem cont și de faptul că Avram Iancu nu era scriitor, ci avocat și revoluționar.

Prin urmare verbul „a fi” la intranzitiv, predicativ fiind, înseamnă ceva (vezi Dicționarul explicativ al Limbii Române (București, 2016, p.425). „Fiind”, înseamnă altceva, din două puncte de vedere. La o primă opinie, personal nu-mi permit să corectez Academia Română, care specifică că „fiind” e ceva la trecut. Dar cercetând, cu puterea minții mele, am descoperit în DOOM III (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, București, Ediția a III-a, 2021, p. 540), există „fiind că” la participiu plus gerunziu plus conjunctival. Verbul „a fi” este la prezent, nu la gerunziu.

Și mai este ceva. Dacă citezi din Eminescu, e OK. Dacă citezi din Avram Iancu, nu e OK. Chiar dacă e testamentul lui. Cum ar fi să spui la o serbare școlărească: „Pe când eram copil, păduri cutreieram” în loc de „Fiind băiet, păduri cutreieram”???

Transliterația ne oferă prilejul de a afirma că în textul inițial trebuie transcris din mai multe multe puncte de vedere. În primul rând trebuie avută în vedere construcția frazei și apoi morfologia. Într-adevăr, trebuie înlocuit „a” cu „al”, e” cu „ă”, plus eliminat „u”-l final de la cuvinte precum „succesu”, literă care nu se pronunța. Mai sunt și niște diacritice lipsă, sau în plus. Apoi trebuie să ținem cont de text. În opinia mea textul este „Unicul dor al vieții mele fiind ca să-mi văd Națiunea mea fericită..

Țin să precizez că nu sunt lingvist, ci istoric.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Liviu Rebreanu, un scriitor monumental

Dintre toți clasicii prozei românești, l-am preferat întotdeauna pe LIVIU REBREANU (1885-1944). Mi s-a părut cu câteva clase peste toți ceilalți. Ardeleanul acesta cu un stil aparent cenușiu, a construit cel puțin trei fortărețe epice, absolut impresionante: "Pădurea spânzuraților", "Ion" și "Răscoala"

Solstițiul de vară în Covasna

Lumina Covasnei seamănă cu un suflet care respiră, se bucură intens, se întristează , apoi se cuibărește cu respect lângă bustul celui mai celebru fiu al orașului.  Câți dintre noi, românii știm cine a fost acesta? Este vorba despre un maghiar/secui ardelean, pe numele său Kőrösi Csoma Sándor  (1784-1842), născut în localitatea Chiuruș/Csomakőrös, din actualul județ Covasna

Ținutul secuiesc și oamenii săi

”Impresiile  pe care le-am avut atunci când am ajuns pentru prima dată în regiunea cunoscută istoric sub denumirea de “Ținutul Secuiesc” (Terra Siculorum/Szeklerland/Szekelyland) au fost de emoție și uimire.” - Cristian Sandache | Conferențiar universitar doctor habilitat la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie, UDJ Galati