8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORSecţia maghiară şi o clasă de limba română ale Şcolii Generale "Nicolae...

Secţia maghiară şi o clasă de limba română ale Şcolii Generale “Nicolae Bălcescu” din Oradea s-au mutat în clădirea Bisericii Reformate

Publicat în

spot_img
spot_img

Secţia maghiară şi o clasă cu predare în limba română ale Şcolii Generale “Nicolae Bălcescu” din Oradea s-au mutat în clădirea oferită de Biserica Reformată, a declarat directorul adjunct al şcolii, Beáta Rácz, agenţiei ungare de presă MTI.

O comisie a Ministerului Educaţiei care, la sfârşitul lunii august, a vizitat şcoala, a suspectat posibilitatea apariţiei segregării în cazul în care doar clasele cu predare în limba maghiară ar fi fost mutate în clădirea oferită în regim de gratuitate de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, imobil care a fost cumpărat şi renovat cu sprijinul statului ungar. Prin urmare, în ziua începerii anului şcolar, contractul de închiriere dintre biserică şi primărie a trebuit să fie modificat. Biserica a fost de acord să găzduiască în clădire, în anul şcolar 2022-23, două clase cu predare în limba română.

În cele din urmă, şcoala a decis să mute o clasă cu predare în limba română, dar niciuna dintre clase nu s-a oferit să se mute voluntar. Prin urmare, conducerea şcolii a decis ca clasele primare ale secţiei române să-şi desfăşoare activitatea succesiv, prin rotaţie săptămânală, în clădirea Bisericii Reformate.

Beáta Rácz a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că prima clasă care s-a mutat a fost clasa a 4-a, iar în prezent se conturează decizia potrivit căreia nu va mai fi nevoie de rotaţia săptămânală, deoarece această clasă va rămâne permanent în clădire.

Clădirea a fost proiectată pentru a satisface nevoile secţiei maghiare, a declarat anterior episcopul reformat István Csűry pentru agenţia ungară de presă MTI, iar sala de sport ar putea fi sacrificată pentru a oferi spaţiu pentru clasa cu predare în limba română, primită ulterior în clădire. Directorul adjunct, Beáta Rácz, a declarat, marţi, pentru agenţia ungară de presă MTI că s-a găsit o soluţie pentru a nu fi blocate sala de sport şi laboratorul IT. Camera destinată iniţial pentru biroul directorului adjunct a fost transformată în sală de clasă şi astfel clasa cu predare în limba română poate fi găzduită în clădire.

La întrebarea adresată de agenţia ungară de presă MTI, directorul adjunct consideră că acuzaţia de segregare este absurdă deoarece secţia maghiară a funcţionat anterior într-o clădire separată, la câteva sute de metri de clădirea principală a şcolii, în condiţii mult mai precare decât cele de acum. La acea vreme, nimeni nu vorbea despre existenţa segregării. Beáta Rácz a mai adăugat că aceste aspecte le-a prezentat şi comisiei de anchetă a ministerului, dar i s-a spus că nu trebuie să se ocupe de trecut.

Beáta Rácz şi-a exprimat speranţa că această soluţie, mutarea, va duce la calmarea spiritelor.

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel