fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORSecţia maghiară şi o clasă de limba română ale Şcolii Generale "Nicolae...

Secţia maghiară şi o clasă de limba română ale Şcolii Generale „Nicolae Bălcescu” din Oradea s-au mutat în clădirea Bisericii Reformate

Publicat în

spot_img
spot_img

Secţia maghiară şi o clasă cu predare în limba română ale Şcolii Generale „Nicolae Bălcescu” din Oradea s-au mutat în clădirea oferită de Biserica Reformată, a declarat directorul adjunct al şcolii, Beáta Rácz, agenţiei ungare de presă MTI.

O comisie a Ministerului Educaţiei care, la sfârşitul lunii august, a vizitat şcoala, a suspectat posibilitatea apariţiei segregării în cazul în care doar clasele cu predare în limba maghiară ar fi fost mutate în clădirea oferită în regim de gratuitate de Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, imobil care a fost cumpărat şi renovat cu sprijinul statului ungar. Prin urmare, în ziua începerii anului şcolar, contractul de închiriere dintre biserică şi primărie a trebuit să fie modificat. Biserica a fost de acord să găzduiască în clădire, în anul şcolar 2022-23, două clase cu predare în limba română.

În cele din urmă, şcoala a decis să mute o clasă cu predare în limba română, dar niciuna dintre clase nu s-a oferit să se mute voluntar. Prin urmare, conducerea şcolii a decis ca clasele primare ale secţiei române să-şi desfăşoare activitatea succesiv, prin rotaţie săptămânală, în clădirea Bisericii Reformate.

Beáta Rácz a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că prima clasă care s-a mutat a fost clasa a 4-a, iar în prezent se conturează decizia potrivit căreia nu va mai fi nevoie de rotaţia săptămânală, deoarece această clasă va rămâne permanent în clădire.

Clădirea a fost proiectată pentru a satisface nevoile secţiei maghiare, a declarat anterior episcopul reformat István Csűry pentru agenţia ungară de presă MTI, iar sala de sport ar putea fi sacrificată pentru a oferi spaţiu pentru clasa cu predare în limba română, primită ulterior în clădire. Directorul adjunct, Beáta Rácz, a declarat, marţi, pentru agenţia ungară de presă MTI că s-a găsit o soluţie pentru a nu fi blocate sala de sport şi laboratorul IT. Camera destinată iniţial pentru biroul directorului adjunct a fost transformată în sală de clasă şi astfel clasa cu predare în limba română poate fi găzduită în clădire.

La întrebarea adresată de agenţia ungară de presă MTI, directorul adjunct consideră că acuzaţia de segregare este absurdă deoarece secţia maghiară a funcţionat anterior într-o clădire separată, la câteva sute de metri de clădirea principală a şcolii, în condiţii mult mai precare decât cele de acum. La acea vreme, nimeni nu vorbea despre existenţa segregării. Beáta Rácz a mai adăugat că aceste aspecte le-a prezentat şi comisiei de anchetă a ministerului, dar i s-a spus că nu trebuie să se ocupe de trecut.

Beáta Rácz şi-a exprimat speranţa că această soluţie, mutarea, va duce la calmarea spiritelor.

Ioana Pop

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel

Director CNAIR: Joi, la ora 15.00, se deschide Drumul Expres care asigură legătura dintre Centura Oradea şi A3

Directorul general al CNAIR a precizat că, în viitor, acest sector de drum se va adăuga drumului expres Arad -Oradea pe coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră şi Marea Adriatică.