fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI MUREȘAzomureş anunţă măsuri de reducere a activităţilor

Azomureş anunţă măsuri de reducere a activităţilor

Publicat în

spot_img
spot_img

Azomureş, singurul producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, anunţă că este forţat să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităţilor de pe platforma de producţie pentru următoarele luni, fiind afectat de creşterea preţurilor la energie.

În România, preţurile la gazul natural – materie primă principlă – au fost mult mai mari decât costurile de producţie, iar în prezent, aproape 70% din producţia europeană de îngrăşăminte este oprită. Firmele care asigură diverse servicii de mentenanţă pe platforma Azomureş au fost anunţate că li se reduce activitatea cu cel puţin 30% în următoarele luni, cu un potential impact direct asupra angajaţilor acestor companii. Alţi peste 200 de angajaţi direcţi ai Azomureş sunt şi ei afectaţi, delegarea către alte companii sau şomajul tehnic fiind soluţiile identificate până acum. Pentru schimburile de noapte şi la sfârşit de săptămână se păstrează doar personalul esenţial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajaţi.

”Criza energetică de la nivel European determină managementul Azomureş, singurul  producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de  măsuri de reducere a activităţilor de pe platforma de producţie pentru următoarele  luni. Producţia de îngrăşăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022. În România, preţurile la gazul natural – materie primă principlă – au fost mult mai mari decât costurile de producţie”, anunţă compania.

În prezent, aproape 70% din producţia europeană de îngrăşăminte este oprită. 

“Se împlineşte un an de când am atras atenţia asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creşterea preţurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina – piaţa energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziţie o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport  pentru industria care foloseşte gazul natural ca materie primă în activitatea de  producţie. Populaţia este sprijinită prin plafonarea preţului la gaz şi electricitate, dar  ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile? Aici  este cel mai mare pericol şi din păcate suntem în situaţia de a lua noi măsuri, unele  dintre ele cu impact asupra angajaţilor noştri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureş.  

Firmele care asigură diverse servicii de mentenanţă pe platforma Azomureş au fost anunţate că li se reduce activitatea cu cel puţin 30% în următoarele luni, cu un potential impact direct asupra angajaţilor acestor companii.

Alţi peste 200 de angajaţi direcţi ai Azomureş sunt şi ei afectaţi, delegarea către alte companii sau şomajul tehnic fiind soluţiile identificate până acum. Pentru schimburile de noapte şi la sfârşit de săptămână se păstrează doar personalul esenţial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajaţi.

Din punct de vedere operaţional, instalaţiile sunt pregătite în orice să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.  

”Autorităţile din România vor avea la dispoziţie, în curând, un nou set de măsuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanţilor. Aplicarea acestora reprezintă menţinerea a mii de locuri de muncă active şi încasarea unor venituri substanţiale la bugetul de stat, direct şi indirect prin companiile care depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria  fertilizanţilor în categoria celor “cheie”, care trebuie menţinute în activitate prin  acordarea unui sprijin financiar”, mai arată compania.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează şi materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe  obiective industriale din România. Producţia anuală (în condiţii normale de funcţionare) este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti. Azomureş este parte din grupul elveţian  Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrăşăminte şi cereale la nivel global.  

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe, împreună pe harta festivalurilor din Europa

Două festivaluri din inima Transilvaniei, Vibe din Târgu Mureş şi Sepsi Tabako din Sfântu Gheorghe, se ajută reciproc să se dezvolte, iar munca lor comună dă roade şi la nivel european.