12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SĂLAJBathory Fest | Trupe de reconstituire istorică din România, Ungaria şi Polonia...

Bathory Fest | Trupe de reconstituire istorică din România, Ungaria şi Polonia participă la Şimleu Silvaniei, la a şaptea ediţie a festivalului

Publicat în

spot_img
spot_img

Nouă trupe de reconstituire istorică din Polonia, Ungaria şi Romania, cu un total de 110 actori specializaţi, vor fi prezente, în perioada 23-25 septembrie, la Şimleu Silvaniei, la a şaptea ediţie a Bathory Fest.

“Ediţia a VII-a Bathory Fest va începe vineri, 23 septembrie în Şimleu Silvaniei. Se împlinesc 489 de ani de la naşterea Regelui Ştefan Bathory în castelul din cetatea Şimleu şi 30 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei Bathory. Se anunţă un eveniment marcant, într-o nouă abordare şi cu un nou concept. Bathory Fest este singurul festival medieval de reconstituire istorică din judeţul Sălaj, iniţiat în urmă cu şase ani, de către Primăria oraşului Şimleu Silvaniei, cu sprijinul Ministerului Apărării din Polonia, a diverselor asociaţii de reconstituire istorică, fundaţii şi a altor entităţi publice sau private”, precizează joi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii unuia din organizatorii evenimentului – ADI Ţara Silvaniei.

Potrivit acestora, programul de la această ediţie este unul inedit şi polivalent, cuprinzând toate sferele de interes: expoziţii, reconstituiri ale luptelor, conferinţe ştiinţifice, proiecţii de filme, activităţi pentru copii şi adulţi, concerte, vernisaje de pictură, teatru, întâlniri şi schimburi reciproce de idei cu reprezentanţii oraşelor înfrăţite, toate presărate cu multe alte surprize.

Programul festivalului include o prelegere a rectorului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, proiecţie de filme TIFF, expoziţie de artefacte medievale ale familiei Bathory – ramura de Pericei, un concert, dar şi demonstraţii ale trupelor de reconstituire istorică şi teatru stradal.

Ştefan Bathory s-a născut în castelul familiei din cetatea fortificată situată în Şimleu Silvaniei pe 27 septembrie 1533. El a ajuns Principe al Transilvaniei în 1571, iar în anul 1576 a devenit rege al Poloniei şi al Marelui Ducat al Lituaniei.

De numele său sunt legate o serie de reforme, precum înfiinţarea primei universităţi din Lituania, în 1578 şi a primei universităţi din Cluj Napoca, în 1581.

“Oraşul Şimleu Silvaniei va îmbrăca încă o dată straiele bravilor apărători ai Cetăţii de la poalele Măgurii. Ambasadele şi-au desemnat reprezentanţii, oraşele înfrăţite îşi vor trimite delegaţii, trupele sunt pregătite… să înceapă Bathory Fest 2022”, se mai arată în comunicatul menţionat. 

Articole recente

5 octombrie, ora 9:00 – Atelier de restaurare „Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare. Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului”, la Museikon din Alba Iulia

Miercuri, 5 octombrie 2022, începând cu ora 9:00, la Museikon/ Muzeul Național al Unirii Alba Iulia se va desfășura online, via zoom, partea a doua a Atelierelor de Restaurare Museikon, ediția a V-a, cu tema „Vernis-urile: probleme de conservare și restaurare. Studierea comportamentului de îmbătrânire a vernis-ului”. 

Sute de copii au participat gratuit la servicii socio-medicale, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă al Primăriei Alba Iulia

Pachetul de servicii gratuite a fost posibil prin proiectul „Sănătate pentru Toți 3/ Salutte per Tutti 3” și este dedicat copiilor din Alba Iulia, dar și din alte zone ale României, care frecventează  Centrul „Maria Beatrice”, respectiv Centrul de Zi pentru Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii „Sfânta Maria”.

Medalie de aur pentru Alexandru Sibișan (CS Unirea Alba Iulia), la Balcaniada de Judo, desfășurată în Muntenegru

Clubul Sportiv Unirea Alba Iulia a obținut o performanță extraordinară la Balcaniada de Judo – Under 21, desfășurată în 1 și 2 octombrie la Podgorica, Muntenegru. Judoka Alexandru Sibișan a câștigat, la individual,  medalia de aur, la categoria de greutate 90 de kilograme.

Grupurile parlamentare ale UDMR consideră nefondată campania lansată împotriva ministrului Tánczos Barna

Deputaţii şi senatorii UDMR îl asigură pe Tánczos Barna de întreg sprijinul lor

Mai multe articole de același fel

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Singurul cinematograf din judeţul Sălaj, modernizat printr-un proiect de peste 16 milioane de lei

Cinematograful nu mai funcţiona din anul 2005, el fiind preluat de administraţia locală în anul 2010, Primăria Zalău iniţiind un proiect de reabilitare şi transformare a sa, cu fonduri de la CNI.

Proiect de punere în valoare a porţilor şi gardurilor tradiţionale

Un proiect ce îşi propune conştientizarea publicului larg în legătură cu valoarea, importanţa şi frumuseţea porţilor şi gardurilor vechi, din lemn sau piatră, a fost demarat recent de Ambulanta pentru Monumente Salaj.