8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SĂLAJStatuia simbol a Zalăului împlinește 120 de ani

Statuia simbol a Zalăului împlinește 120 de ani

Publicat în

spot_img
spot_img

Pe 18 septembrie 1902, avea să fie dezvelită la Zalău, statuia ce-l reprezenta pe baronul Wesselény Miklós (1796-1850) – om politic liberal din Ungaria. A luptat pentru desființarea iobăgiei, oferind un exemplu personal în acest sens.

Grupul statuar de la Zalău, opera sculptorului Fadrusz János (1858-1903) îl reprezintă pe baronul Wesselényi într-o postură impozantă, cu mâna pe umărul unui țăran, despre care se presupune că ar fi fost Samson Pop din Rona.

Statuia a supraviețuit vicisitudinilor istoriei, deși a trecut prin momente dificile. În perioada interbelică, în 1935, a fost demolată și soclul distrus, în ciuda opoziției lui Iuliu Maniu. Șapte ani mai târziu, după Dictatul de la Viena, noua administrație maghiară a orașului a reamplasat statuia cu mare fast, la 8 septembrie 1942. După instalarea regimului comunist, un baron maghiar în centrul Zalăului nu dădea bine, așa că între anii 1950-1956 statuia a fost ”închisă” într-o cușcă de scânduri, cușcă folosită ca afișier. După Revoluția Maghiară din 1956, scândurile au fost îndepărtate. După Revoluția din Decembrie 1989, statuia a fost vandalizată, fiind stropită cu vopsea galbenă. A trecut printr-un proces de renovare în 1998, iar în perioada 2019-2021 a fost reabilitat soclul. Acum, întreaga piață se află într-un amplu proces de renovare.

Sculptorul Fadrusz János a lucrat în paralel, atât la Zalău cât și la Cluj, unde la data de 12 octombrie 1902, a fost dezvelit grupul statuar Matia Corvin (Mátyás Király). Atât Zalăul, cât și Clujul, au avut câte două monumente semnate de Fadrusz János. Monumentul Tuhutum (sau Turul) de la Zalău a fost distrus în 1968. La Cluj, În Biserica Sf.Ștefan se află un crucifix, operă a aceluiași sculptor.

La inițiativa lui Mirel Matyas și a lui Mureșan Daniel, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, mâine va fi organizată o rotundă cu tema ”120 de ani de la dezvelirea grupului statuar Wesselényi”.

Credit tex si foto: Mirel Matyas

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel

Universitatea Babeş-Bolyai, planuri pentru noi dezvoltări în judeţul Sălaj

După discuţiile cu autorităţile locale, UBB se va implica mai mult în judeţul Sălaj - dincolo de prezenţele deja vizibile în Zălău şi Jibou -, după un plan ce va fi stabilit împreună cu autorităţile locale în luna viitoare.

Singurul cinematograf din judeţul Sălaj, modernizat printr-un proiect de peste 16 milioane de lei

Cinematograful nu mai funcţiona din anul 2005, el fiind preluat de administraţia locală în anul 2010, Primăria Zalău iniţiind un proiect de reabilitare şi transformare a sa, cu fonduri de la CNI.

Proiect de punere în valoare a porţilor şi gardurilor tradiţionale

Un proiect ce îşi propune conştientizarea publicului larg în legătură cu valoarea, importanţa şi frumuseţea porţilor şi gardurilor vechi, din lemn sau piatră, a fost demarat recent de Ambulanta pentru Monumente Salaj.