8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BRAȘOVCum încearcă o fundație să reinventeze un sat din inima Transilvaniei |...

Cum încearcă o fundație să reinventeze un sat din inima Transilvaniei | Vite dintr-o rasă inedită crescute în condiții bio, case vechi pregătite pentru turiști și alimente organice servite la un restaurant tradițional

Publicat în

spot_img
spot_img

Fundaţia Conservation Carpathia a dezvoltat, în satul braşovean Cobor, o afacere verde, bazată pe un concept de agricultură sustenabilă şi organică. Într-o localitate în care trăiesc puțin peste 200 de suflete, fundația a investit masiv pentru a revitaliza zona. Pe cele peste 500 hectare de păşuni ale fundaţiei cresc exemplare de bovine și caprine, dar sunt îngrijiţi, în regim de pensiune, şi cai. Aceasta este doar o mică parte a unei afaceri care are drept scop final punerea în valoare a unei zone extraordinar de frumoasă și plină de istorie.

Satul braşovean Cobor are astăzi o populaţie îmbătrânită, de aproximativ 200 de persoane, şi puţine atracţii turistice, aflate – din păcate – în paragină. Un exemplu este Biserica fortificată reformată care este vizitată destul de rar, mai ales de turiști străini. Pentru a revitaliza zona, Fundaţia Conservation Carpathia a dezvoltat COBOR – ferma de biodiversitate, o afacere verde, bazată pe un concept de agricultură sustenabilă şi organică.

Cea mai interesantă parte a afacerii este dedicată creșterii vitelor, dar nu orice rasă. În ferma de la Cobor sunt crescute vite din rasa sura de stepă, a căror carne va ajunge şi pe piaţa românească începând din luna octombrie. Carnea de vită din această rasă are un gust deosebit, dar și un preț pe măsură.

Pe cele peste 500 hectare de păşuni ale fundaţiei cresc – pe lângă aceste exemplare de deosebite de bovine – și câteva zeci de caprine, fiind însă îngrijiţi în regim de pensiune chiar şi câțiva cai.

Câteva clădiri vechi au fost restaurate din fondurile fundaţiei şi transformate în case de oaspeţi. A fost creat chiar şi un restaurant unde se pot servi produse tradiţionale, iar turiştii care vor să admire speciile de păsări din zonă, sau vitele sure de stepă, să o poată face bucurându-se de natura minunată din jur. Tot aici, cei dornici de aventură, pot pleca în scurte drumeții, iar la întoarcere pot înnopta în casele tradiționale transformate în scop turistic.

“Avem peste 100 de exemplare de sură de stepă, care sunt crescute în mod tradiţional şi fără nicio restricţie în păşunat în cadrul fermei. Vorbim de o rasă de vacă care a dispărut din România şi din Transilvania după colectivizarea forţată, în urmă cu 70-80 de ani, iar în cadrul unei iniţiative de repopulare şi reintroducere a acestei rase, colegii mei au adus primele exemplare în urmă cu patru-cinci ani, iar acum am ajuns la acest număr impresionant de capete. Ele sunt crescute în păşunat liber, nu sunt ţinute în grajd, astfel că am putea vorbi de o creştere semi-sălbatică”, a precizat managerul de proiect Istvan Szabo, cu prilejul Zilelor Deschise, eveniment ce s-a desfăşurat în weekend la Ferma de Biodiversitate Cobor.

Sursa foto: Ferma de Biodiversitate Cobor

Conform acestuia, preţul cărnii de sură de stepă va fi “diferit” de al majorităţii sortimentelor de carne de vită ce se găsesc în prezent în comerţ, şi va pleca de la 20 de lei ajungând până la 100 de lei, în funcţie de bucata care se va afla în caserolă.

“Când vorbim de comercializare, aceste animale nu sunt crescute forţat sau cu alte instrumente folosite de obicei. Suntem pe principiul că creşterea tradiţională, fără intervenţii, poate să aducă pe masa consumatorilor o carne curată, cu gustul acestor păşuni curate. Tot ce înseamnă lucernă, fân, ce le dăm peste iarnă este produs în cadrul fermei şi tot ce înseamnă păşuni este introdus în procedura de certificare ecologică, iar peste trei ani vom avea această certificare. (…) În prezent, ne aflăm în etapa în care am finalizat procedura de autorizare a punctului de sacrificare din cadrul fermei şi, din octombrie, vom începe comercializarea atât prin parteneri, cât şi în mod direct. Etapa următoare este de a amenaja un centru în care să facem şi produse finite”, a subliniat Istvan Szabo, conform Agerpres.

Acesta a menţionat că la Cobor nu este singura astfel de “afacere verde”, însă a subliniat importanţa acestui gen de fermă, care să livreze carne curată pe piaţa din România. De asemenea, înfiinţarea acestei ferme – proiect care a demarat în 2015 – oferă un loc de muncă stabil pentru 15 localnici şi, temporar, în funcţie de sezon şi muncile câmpului – pentru alte trei persoane.

Managerul fermei de biodiversitate susține că costurile unei asemenea investiţii nu sunt deloc de neglijat, numai punctul de sacrificare, care are o capacitate autorizată de 20 de capete pe lună, costând aproximativ 110.000 de euro, fonduri nerambursabile obţinute printr-o finanţare privată.

Potrivit lui Istvan Szabo, în prezent, în Transilvania, trăiesc între 500 şi 1.000 de exemplare de sură de stepă, majoritatea crescute în mici ferme.

Primele exemplare de la Cobor au fost aduse din Ungaria, ţară în care această rasă a continuat să fie crescută în ultimele decenii şi care are o populaţie numeroasă de astfel de exemplare, în special în zona Hortobagy.

În ultimii ani, sura de stepă a fost reintrodusă treptat în mai multe zone din ţară, inclusiv în facilităţi de cercetare – la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu din judeţul Iaşi.

Sura de stepă este o rasă folosită exclusiv pentru carne, producţia de lapte a acesteia fiind, conform, specialiştilor, scăzută. 

Sursa: Agepres

Articole recente

Începând din noiembrie, Ryanair va opera zboruri spre Dublin de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Zborurile spre Dublin vor fi operate îcu două frecvenţe pe săptămână, în zilele de marţi şi sâmbătă

Se lansează programul gratuit de formare continuă „Învăț și Zâmbesc” pentru educatori, învăţători şi profesori

Programul „Învăț și Zâmbesc” conține un parcurs de învățare structurat în 3 etape: podcast, interviuri video și capsule video de învățare. Temele abordate sunt variate, de la abilități interpersonale până la aplicații și resurse didactice, fiind create pentru fiecare ciclu de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Președintele CJ Maramureș susține că are soluții, după ce operatorul Drusal SA a sistat colectarea deșeurilor

Ionel Bogdan a precizat că Societatea Drusal SA are termen ca până mâine dimineață, cel târziu, să operaționalizeze serviciul de gestionare a deșeurilor, pentru care s-a angajat conform contractului pe care îl are cu administrația județului Maramureș. În caz contrar, se va proceda la rezilierea contractului semnat între Județul Maramureș și Drusal SA.

Mai multe articole de același fel

S-au finalizat procedurile de achiziţie pentru toate echipamentele din proiectul de dotare a Ambulatoriului Spitalului Judeţean Brașov

Consiliul Judeţean Braşov a încheiat procedurile de achiziţie pentru toate echipamentele, aparatura medicală şi mobilierul incluse în proiectul cu finanţare europeană destinat dotării Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

Femme Monumentale. Femme Végétale. – 3 performance-uri care activează spații urban-montane din Brașov

Demersul Asociației Developing Art, inițiat de Madira în parteneriat cu I Dance You își propune să dezbată contextul cultural, social și profesional actual și schimbările pe care acesta le determină în viața femeilor. 

O grindă a podului de la Prejmer s-a prăbușit peste calea ferată

Pasarela care face legătura între Brașov și Prejmer se află în șantier, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov impunând deja de mai multe zile, restricții de tonaj.