fbpx
0.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘA început a patra ediție a Bienalei Timişorene de Arhitectură

A început a patra ediție a Bienalei Timişorene de Arhitectură

Publicat în

spot_img
spot_img

Cea de-a IV-a ediţie a Bienalei Timişorene de Arhitectură – Beta 2022, care se desfăşoară în perioada 23 septembrie – 23 octombrie, la Timişoara, în organizarea Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Teritorială Timiş şi a Facultăţii de Arhitectură din Timişoara, aduce o serie de instrumente prin care încurajează publicul să fie un actor activ în spaţiul urban şi să îşi recâştige, în mod responsabil, dreptul la oraş.

Beta 2022, pe lângă expoziţia principală şi traseul expoziţional, aduce şi Expoziţia-Concurs Beta 2022, ale cărei şapte categorii competiţionale au fost Spaţiu construit; Spaţiu interior; Spaţiu public; Lucrări de licenţă; Iniţiative / Experimente / Viziuni; Eseu şi Fotografie.

Prezenta ediţie are ca premisă abordarea temei generale atât din diverse perspective în programul bienalei, cât şi într-o gamă variată de formate – unele clasice (expoziţie-concurs, conferinţe şi dezbateri, seri de cinema etc), iar altele informale sau experimentale precum expoziţia principală a bienalei, intitulată Another Breach in the Wall şi curatoriată de Daniel Tudor Munteanu şi Davide Tommaso Ferrando.

Another Breach in the Wall îşi propune să prezinte intervenţii care nu urmează legi, reguli şi coduri în mod implicit, ci le negociază, le reinterpretează, le fac vizibile. Aceste intervenţii nu sunt realizate doar de arhitecţi şi urbanişti, ci şi de designeri, artişti, activişti şi de toţi cei care adoptă o abordare creativă şi critică a oraşului, transformând modul în care acesta este locuit. În acest cadru, scopul expoziţiei este de a demonstra cum spaţiul urban poate fi produs de oricine căruia i se oferă instrumentele şi agenda potrivite, arată un comunicat al OAR Timişoara.

Expoziţia este distribuită de-a lungul unui traseu urban de 22 km prin 11 cartiere din Timişoara, prezentând peste 140 de lucrări din întreaga lume. Unul dintre punctele de atracţie ale traseului este Palatul Ştefania (Piaţa Romanilor nr. 1), un spaţiu abandonat în interiorul unei clădiri de patrimoniu din cartierul Fabric, recuperat de Beta 2022 ca spaţiu expoziţional. După încheierea bienalei şi după ce a fost reactivat, spaţiul va fi redat oraşului ca loc public pentru evenimente culturale.

Urmând ideea curatorială conform căreia bienalele sunt menite în primul rând să activeze oraşele care le găzduiesc, expoziţia va stabili relaţii neaşteptate cu cetăţenii, care o vor întâlni în mediul lor cotidian. Din acest motiv, printre altele, multe dintre lucrările din expoziţie, în special cele din spaţiul public, sunt replici.

Printre cele 140 de opere expuse se regăsesc lucrări de Ai Weiwei, Andres Jaque, Brad Downey, Brandlhuber+, Cindy Sherman, Dan Perjovschi, Jens Haaning, JR, Matilde Cassani, NL Architects, Pezo von Ellrichshausen, Pier Vittorio Aureli, Raumlabor Berlin sau Theo Deutinger.

Expoziţia-Concurs Beta 2022 şi-a propus să îi reunească pe toţi cei care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiunea DKMT, dintre care arhitecţi, urbanişti, peisagişti, scenografi, light artists, absolvenţi de arhitectură / arhitectură de interior / urbanism / arte vizuale / design / ingineri, IT-şti, administraţii, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi etc. În primele cinci categorii au fost selectate 25 de lucrări, iar la categoria Fotografie, 12 lucrări.

Vernisajul expoziţiei-concurs va avea loc pe 29 septembrie în Piaţa Libertăţii din Timişoara.

Beta 2022 se va desfăşura atât în spaţii închise cât şi în spaţiul public din Timişoara, reunind o serie de evenimente conexe precum expoziţii, conferinţe, dezbateri, instalaţii de artă şi arhitectură, tururi ghidate şi proiecţii de film. 

Articole recente

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Proiectul Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara, premiat la două categorii în finalele Romanian PR Award 2022

Cea de-a 20-a ediție a competiției Romanian PR Award a adus pe scenă teme și proiecte inedite, campanii și proiecte de impact social abordate de mari trusturi de media, organizații și agenții prestigioase, alături de instituții publice și de cultură din România. 

Mai multe articole de același fel

Proiectul Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara, premiat la două categorii în finalele Romanian PR Award 2022

Cea de-a 20-a ediție a competiției Romanian PR Award a adus pe scenă teme și proiecte inedite, campanii și proiecte de impact social abordate de mari trusturi de media, organizații și agenții prestigioase, alături de instituții publice și de cultură din România.