fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORMinisterul Dezvoltării va finanța lucrările de reabilitare interioară a Palatului episcopal greco-catolic...

Ministerul Dezvoltării va finanța lucrările de reabilitare interioară a Palatului episcopal greco-catolic din Oradea, distrus de un incendiu în 2018

Publicat în

spot_img
spot_img

Ministrul Cseke Attila a anunţat vineri, alături de episcopul Virgil Bercea, finanţarea lucrărilor de interior la Palatul episcopal greco-catolic din centrul Oradei, distrus în incendiul din 2018, cu suma de 39,8 milioane de lei din fondul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, astfel încât palatul şi-ar putea recăpăta strălucirea de altă dată până în anul 2025.

„Sunt aici pentru a doua oară pentru a anunţa că, după vizita de la începutul verii şi după ce am lucrat împreună cu specialiştii din cadrul Episcopiei greco-catolice, s-a întocmit documentaţia necesară care a parcurs toate etapele procedurale în cadrul Ministerului Dezvoltării şi ieri am semnat ordinul de ministru pentru aprobarea finanţării pentru restaurarea şi reabilitarea completă a interiorului. Este o finanţare de 39,8 milioane de lei, din bugetul Ministerului Dezvoltării, care va asigura practic tratarea inimii şi sufletului acestei clădiri de patrimoniu. I-am înmânat azi dimineaţă domnului episcop ordinul de ministru şi sunt sigur că împreună vor putea desăvârşi această lucrare importantă”, a declarat ministrul, după ce a vizitat clădirea împreună cu episcopul Bercea.

Ministrul Cseke a precizat că urmează ca imediat să se înceapă procedura de achiziţie publică a lucrărilor cu speranţa că în primăvară, respectându-se procedurile de achiziţie publică în vigoare, să fie desemnat un antreprenor care să înceapă lucrările.

„Sunt cuprinse toate tipurile de lucrări în partea interioară, în afară de mobilier şi unele dotări interne. Mă bucur că am putut să ajutăm cu această finanţare, să redăm acest palat la valoarea lui Oradiei şi comunităţii locale, pentru că era o chestiune care apăsa nu numai comunitatea greco-catolică, ci şi întreaga comunitate orădeană”, a mai afirmat ministrul Dezvoltării, care este şi liderul UDMR Bihor.

După ce Primăria Oradea s-a implicat în reabilitarea faţadelor clădirii care a fost afectată grav de incendiul din 2018, au rămas de realizat lucrările de refacere pe interior.

Termenul de execuţie prevăzut în ordinul de finanţare anunţat vineri de ministrul Dezvoltării este de 24 de luni, la care se adaugă patru luni pentru proiectare. Dacă totul se va derula normal, se preconizează că lucrările vor fi finalizate în anul 2025.

„Sunt copleşit de emoţie şi de evenimente. Mulţumesc domnului ministru pentru că a înţeles această durere personală, a comunităţii, a Oradiei. Am repetat dintotdeauna că acest Palat episcopal este al greco-catolicilor, dar este şi al Oradiei. Pe aici şi-au purtat paşii Petru Maior, Gheorghe Şincai, Samuil Micu, Samuil Vulcan, Iosif Vulcan, pe aici au trecut Aurel Lazăr, împărăteasa Sissi şi Franz Iosif, dar şi Regina Maria şi Regele Ferdinand. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, al domnului ministru şi al ministerului, vom reuşi să readucem palatul la ceea ce a fost odată şi să-l restituim aşa cum trebuie Oradiei”, a declarat Virgil Bercea.

Arhitectul Octavian Mut a vorbit despre lucrările de restaurare ce se vor realiza în interior, cea mai grea parte fiind, în opinia sa, restaurarea parchetului cu intarsii colorate, pentru care nu a găsit încă un producător care să poată realiza aşa ceva.

„Sunt nişte provocări pe care trebuie să le rezolvăm. Din fericire, avem la dispoziţie o documentaţie bogată privind starea iniţială, fotografii, relevee, a tâmplăriilor interioare care au ars, suntem pregătiţi să facem faţă”, a spus arhitectul.

Pe 25 august 2018, un incendiu puternic a devastat Palatul episcopal. Focul a pornit pe acoperişul clădirii, iar apoi s-a extins la etajul întâi al imobilului. Tavanul etajului s-a prăbuşit, din pricina flăcărilor, fiind afectată o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi.

Palatul greco-catolic este o clădire de patrimoniu a oraşului, o clădire simbol pentru românii ardeleni. Faţada clădirii şi acoperişul fuseseră renovate înainte de izbucnirea incendiului.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Proiectul restaurării Casei Darvas – La Roche din Oradea, premiat la Gala „România modernizată cu fonduri europene”

Casa Darvas-La Roche, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó, şi-a redeschis porţile în august 2020, după un amplu proiect de restaurare, cu fonduri europene, menit să îi redea frumuseţea şi gloria de altădată.