fbpx
4.7 C
Cluj-Napoca
AcasăECONOMIECum pot beneficia de granturi pentru retehnologizare IMM-urile din industria alimentară şi...

Cum pot beneficia de granturi pentru retehnologizare IMM-urile din industria alimentară şi construcţii?

Publicat în

spot_img
spot_img

IMM-urile din industria alimentară și construcții pot transmite cerererile de finanţare pentru obţinerea de granturi de până la 500.000 euro, pentru investiții destinate retehnologizării, în perioada 7-13 octombrie 2022, potrivit formei finale a Ghidului Solicitantului publicate de AM POC, ce stabileşte condiţiile de accesare a fondurilor acordate pentru digitalizare în cadrul programului de finanţare 4.1.1. POC BIS.

Potențialii beneficiari se pot înrola în aplicația IMM Recover pentru pregătirea documentelor începând cu data de 28 septembrie 2022 (preînscriere) iar din 7 octombrie 2022, ora 10:00 şi până pe 13 octombrie 2022, ora 23:59:59 se va realiza înregistrarea şi transmiterea cererilor de finanțare (proiectelor) în aceeaşi aplicaţie electronică, împreună cu toate anexele solicitate prin Ghidul Solicitantului.

Depunerea cererilor de finanţare se va realiza exclusiv online prin sistemul IMM Recover, fiind necesară deţinerea unui certificat calificat de semnătură electronică.

IMPORTANT! Printre condiţiile impuse solicitanţilor de granturi se numără şi dispunerea a minimum 10% din valoarea proiectului în investiţii ce atestă gradul de digitalizare, de tipul: site web, software de automatizare a activităţii IMM-ului, sisteme integrate de hard şi soft de automatizare a activităţii IMM-ului.

certSIGN pune la dispoziţia tuturor IMM-urilor din industria alimentară şi construcţii, interesate de obţinerea de granturi prin acest program, certificate calificate pentru înregistrarea realizată în baza unei semnături electronice valide, certificate ce pot fi obținute full online prin identificare video remote.

În plus, beneficiarii pot utiliza sumele obţinute pentru soluţii de transformare digitală precum semnătură şi arhivare electronică.

Solicitanți eligibili

Pentru granturile cu valori cuprinse între 50.000 şi 500.000 de euro vor putea aplica microîntreprinderile şi întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) care își desfășoară activitatea în domeniile de activitate eligibile prevăzute în Ghid, respectiv:

  • industria alimentară panificaţie, patiserie şi alte activităţi asimilate acestora, inclusiv procesare, prelucrare, distribuţie şi ambalare;
  • construcţii, materiale de construcţii, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcţii.

Semnătură electronică şi arhivare electronică – cheltuieli eligibile

Potrivit Ghidului, beneficiarii de granturi pentru investiții destinate retehnologizării trebuie să utilizeze 10% din sumele obţinute pentru cheltuieli cu transformarea digitală (active necorporale) respectiv achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similare. Valoarea eligibilă a activelor necorporale nu poate depăși 20% din valoarea eligibilă a activelor corporale ce fac obiectul proiectului.

IMPORTANT! De reţinut faptul că aceste cheltuieli cu transformarea digitală “pot fi considerate investiții care contribuie în mod semnificativ la atenuarea schimbărilor climatice doar cele care conduc la reducerea consumului de energie (30% față de situația existentă) și / sau la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) (30% față de situația existentă).”

Soluţiile certSIGN de digitalizare se pliază perfect pe cerinţele programului 4.1.1. POC BIS, contribuind atât la optimizarea activităţii prin automatizare proceselor, cât şi la reducerea consumului de energie/a emisiilor de gaze cu efect de seră prin eliminarea consumului de hârtie – prelucrarea digitală a datelor, de la semnare electronică până la arhivare electronică, având un impact redus asupra mediului înconjurător.

Astfel, beneficiarii fondurilor nerambursabile pot opta pentru:

  • certificate calificate de semnătură electronică, cu valoare legală, pe token sau în cloud;
  • platforma de semnătură electronică la distanţă Paperless flowSIGN, pentru digitalizarea fluxurilor de business cu partenerii sau a proceselor interne, precum cel de Resurse Umane (HR);
  • servicii de arhivare electronică autorizate conform Legii nr. 135/2007;
  • alte soluții, configurabile în funcție de specificul obiectului de activitate al solicitantului.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Înmatricularea societăţilor comerciale, posibilă şi prin proceduri exclusiv electronice, potrivit noii legi a Registrului Comerţului

Noul act normativ - Legea nr. 265/2022 - aduce modificări esenţiale atât infrastructurii Registrului comerţului şi regimului publicităţii comercianţilor şi a activităţilor lor esenţiale, cât şi unor legi esenţiale pentru economia şi societatea românească, cum este de exemplu Legea societăţilor comerciale.