fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALIuliu Winkler: Trebuie să fim realiști în toate reglementările europene. Utilizarea lemnului...

Iuliu Winkler: Trebuie să fim realiști în toate reglementările europene. Utilizarea lemnului de foc este o cale sustenabilă pentru încălzirea locuințelor

Publicat în

spot_img
spot_img

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR/EPP) a declarat în cadrul podcast-ului Știrile Transilvaniei că, recent, a fost dezbătută și votată în Parlamentul European Directiva cu privire la Energia Regenerabilă, unde Grupul EPP s-a pronunțat pentru continuarea sprijinului pentru utilizarea biomasei, ca element important în atingerea țintelor climatice europene.

Iuliu Winkler susține că trebuie să fim realiști în toate reglementările europene.

”Cred că utilizarea lemnului de foc este o cale sustenabilă pentru încălzirea locuințelor, de aceea cred că atitudinile maximaliste ale unor grupuri politice, în special a verzilor, trebuie respinse, ele fiind lipsite de realism. De altfel, Guvernul României pregătește plafonarea prețului lemnului de foc. În urma deciziei Coaliției de guvernare, Ministerul Mediului a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului și produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului.”, a sus deputatul european.

Iuliu Winkler este de părere că, în contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, apar o serie de creșteri artificiale a prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire.

”În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate. Consider că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații.”, a declarat Iuliu Winkler

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului de foc, proiectul de act normativ aflat în curs de elaborare la Ministerul Mediului va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară exporturilor lemnului de foc și produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara Uniunii Europene.

Urmăriți mai jos podcastul integral:

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

Joi și vineri: Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba Iulia: Ateliere educative, lansări de carte, conferințe, expoziții, șezătoare, muzică și poezie

În perioada 24-25 noiembrie 2022, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este sărbătoare! Instituția nu va fi închisă, așa cum poate v-ați putea îngrijora, ci dimpotrivă, sunteți așteptați cu o multitudine de activități, pentru mici și pentru mari, pregătite cu ocazia Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.