fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIE150 de ani de la începutul învăţământului superior în limba maghiară în...

150 de ani de la începutul învăţământului superior în limba maghiară în Cluj, sărbătoriți pe tot parcursul lunii octombrie la UBB

Publicat în

spot_img
spot_img

Anul universitar 2022-2023 se deschide la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) luni, 3 octombrie 2022, la ora 10.00, printr-o ceremonie solemnă organizată în Aula Magna a UBB evenimentele continuând pe tot parcursul lunii octombrie, ca urmare a faptului că în acest an sărbătorim 150 de ani de la începutul învăţământului superior în limba maghiară în Cluj.

„Dacă în anul 2019 am sărbătorit 100 de ani de învăţământ superior românesc în Cluj, iar în 2021 am celebrat 440 de ani de tradiţie academică (precum şi existenţa liniei germane de studiu) a Universităţii, acum este momentul ca în luna octombrie a anului 2022 să onorăm învăţământul superior maghiar, în contextul profilului multicultural al UBB”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Cu această ocazie, UBB va găzdui în luna octombrie evenimente şi ceremonii la care vor participa reprezentanţi ai caselor regale din Europa, ambasadori şi comisari europeni, onorând astfel tradiţia şi profilul multicultural al UBB şi discutând despre leadershipul academic şi proiectele strategice ale UBB (ex. InfoBioNano4Health) pentru mediul academic şi societate, în prezent şi viitor.

UBB începe anul universitar ca una din cele mai reprezentative universităţi ale ţării, integrată în alianţa europeană EUTOPIA:

* cea mai mare universitate a ţării, având în anul universitar 2022-2023 aproape 49000 de studenţi (în creştere faţă de anul 2021-2022) veniţi din toată ţară şi între 1200 şi 2000 din străinătate (în funcţie de confirmarea vizelor);

* una dintre cele mai performante universităţi din România (prima în ţară în ultimii 7 ani, prin prisma rankingurilor internaţionale sintetizate în metarankinguri) şi din Europa de Sud-Est (membră a GUILD, organizaţia unora din cele mai puternice universităţi europene de cercetare avansată);

* cea mai complexă universitate a ţării, prima prisma numărului şi diversităţii specializărilor academice şi a profilului multicultural (cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană);

* universitatea cu cea mai lungă tradiţie academică, începută în 1581, sărbătorind în acest an 150 de ani de învăţământ superior în limba maghiară în ţară.

Deschiderea oficială a anului universitar 2022-2023 va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UBB luni, 3 octombrie 2022, începând cu ora 10.00.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Ioana Pop

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.