fbpx
0.8 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIE150 de ani de la începutul învăţământului superior în limba maghiară în...

150 de ani de la începutul învăţământului superior în limba maghiară în Cluj, sărbătoriți pe tot parcursul lunii octombrie la UBB

Publicat în

spot_img
spot_img

Anul universitar 2022-2023 se deschide la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) luni, 3 octombrie 2022, la ora 10.00, printr-o ceremonie solemnă organizată în Aula Magna a UBB evenimentele continuând pe tot parcursul lunii octombrie, ca urmare a faptului că în acest an sărbătorim 150 de ani de la începutul învăţământului superior în limba maghiară în Cluj.

„Dacă în anul 2019 am sărbătorit 100 de ani de învăţământ superior românesc în Cluj, iar în 2021 am celebrat 440 de ani de tradiţie academică (precum şi existenţa liniei germane de studiu) a Universităţii, acum este momentul ca în luna octombrie a anului 2022 să onorăm învăţământul superior maghiar, în contextul profilului multicultural al UBB”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Cu această ocazie, UBB va găzdui în luna octombrie evenimente şi ceremonii la care vor participa reprezentanţi ai caselor regale din Europa, ambasadori şi comisari europeni, onorând astfel tradiţia şi profilul multicultural al UBB şi discutând despre leadershipul academic şi proiectele strategice ale UBB (ex. InfoBioNano4Health) pentru mediul academic şi societate, în prezent şi viitor.

UBB începe anul universitar ca una din cele mai reprezentative universităţi ale ţării, integrată în alianţa europeană EUTOPIA:

* cea mai mare universitate a ţării, având în anul universitar 2022-2023 aproape 49000 de studenţi (în creştere faţă de anul 2021-2022) veniţi din toată ţară şi între 1200 şi 2000 din străinătate (în funcţie de confirmarea vizelor);

* una dintre cele mai performante universităţi din România (prima în ţară în ultimii 7 ani, prin prisma rankingurilor internaţionale sintetizate în metarankinguri) şi din Europa de Sud-Est (membră a GUILD, organizaţia unora din cele mai puternice universităţi europene de cercetare avansată);

* cea mai complexă universitate a ţării, prima prisma numărului şi diversităţii specializărilor academice şi a profilului multicultural (cu trei limbi academice oficiale: română/maghiară/germană);

* universitatea cu cea mai lungă tradiţie academică, începută în 1581, sărbătorind în acest an 150 de ani de învăţământ superior în limba maghiară în ţară.

Deschiderea oficială a anului universitar 2022-2023 va putea fi urmărită live pe pagina de Facebook a UBB luni, 3 octombrie 2022, începând cu ora 10.00.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).

De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene world-class/research-intensive, a primit distincţia europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.

Articole recente

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Proiectul Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara, premiat la două categorii în finalele Romanian PR Award 2022

Cea de-a 20-a ediție a competiției Romanian PR Award a adus pe scenă teme și proiecte inedite, campanii și proiecte de impact social abordate de mari trusturi de media, organizații și agenții prestigioase, alături de instituții publice și de cultură din România. 

Mai multe articole de același fel

VIDEO | Cea mai veche structură de acoperiş existentă în Transilvania a fost identificată în biserica reformată a satului Viștea/Magyarvista

Fundaţia “Teleki László” din Budapesta a efectuat cercetări dendrocronologice în biserica ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea, în cadrul Proiectului “Rómer Flóris”, înfiinţat şi finanţat de guvernul ungar.

Investiție de 50 de milioane de euro la Turda | Prima fabrică de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani...

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie