fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAUn oraș din județul Alba devine independent energetic | Este primul din...

Un oraș din județul Alba devine independent energetic | Este primul din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria orașului Ocna Mureș, din județul Alba, anunță că a început montarea montarea panourilor fotovoltaice în cadrul proiectului „Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al Orașului Ocna Mureș”, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 în cadrul ”Programului de energie din România”. Valoarea grantului aprobat prin acest proiect este de 559.100 de euro.

Conform administrației din Ocna Mureș, montarea se va încheia în aproximativ două săptămâni, iar odată cu darea în folosință a sistemului economia realizată la bugetul local va fi de aproape 2 milioane de lei anual.

Parcul fotovoltaic are aproape 1.500 de panouri și 5 invertoare, amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 mp. Scopul principal al proiectului este reducerea costurilor cu energia electrică.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri norvegiene, 20% din bugetul local. Sistemul fotovoltaic este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică, chiar și  o parte din consum va fi folosită pentru Băile Sărate”, a spune primarul Silviu Vințeler.

După punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic, care este preconizată pentru sfârșitul acestui an, și preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică, Primăria orașului Ocna Mureș va deveni prima din România independentă energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, primăriei și serviciilor aferente, precum și tuturor instituțiilor publice subordonate administrației locale.

În România mai există comune care își asigură energia electrică din panouri fotovoltaice, dar Ocna Mureș e primul oraș care a realizat un proiect de amploare!

Articole recente

Proiect pentru stabilirea vechimii bisericilor de lemn din judeţul Sălaj, susţinut financiar de Ordinul Arhitecţilor din România

Acest proiect cultural cu o componentă pronunţată de cercetare este susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul de arhitectură.

Se deschid două puncte noi de trecere a frontierei între România şi Ungaria

Începând din 1 octombrie, traficul de marfă va fi deschis la punctele de trecere a frontierei Valea lui Mihai - Nyírábrány şi Urziceni-Vállaj

Cinci biserici romano-catolice din Transilvania, renovate cu fonduri din Ungaria, au fost sfinţite şi predate comunităților

Renovarea completă a clădirilor de patrimoniu, care aparţin Arhidiecezei Romano-Catolice Alba Iulia, a fost finalizată în acest an sub supravegherea Fundaţiei “Teleki László”, din Budapesta.

S-a deschis primul magazin online cu suveniruri din Maramureș

Producătorii locali și meșterii populari își pot promova și vinde produsele online pe shop.visitmaramures.ro

Mai multe articole de același fel