fbpx
12.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ALBAUn oraș din județul Alba devine independent energetic | Este primul din...

Un oraș din județul Alba devine independent energetic | Este primul din România

Publicat în

spot_img
spot_img

Primăria orașului Ocna Mureș, din județul Alba, anunță că a început montarea montarea panourilor fotovoltaice în cadrul proiectului „Realizarea unui sistem fotovoltaic pentru producere de energie electrică pentru consumul propriu al Orașului Ocna Mureș”, finanțat cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021 în cadrul ”Programului de energie din România”. Valoarea grantului aprobat prin acest proiect este de 559.100 de euro.

Conform administrației din Ocna Mureș, montarea se va încheia în aproximativ două săptămâni, iar odată cu darea în folosință a sistemului economia realizată la bugetul local va fi de aproape 2 milioane de lei anual.

Parcul fotovoltaic are aproape 1.500 de panouri și 5 invertoare, amplasate pe un teren în suprafață de circa 6.000 mp. Scopul principal al proiectului este reducerea costurilor cu energia electrică.

„Este o investiție pe fonduri norvegiene: 80% din finanțare este asigurată din fonduri norvegiene, 20% din bugetul local. Sistemul fotovoltaic este proiectat să producă aproximativ 500 KWh. Cu această cantitate de energie ne acoperim consumul pentru iluminat public și pentru toate instituțiile publice din oraș, însemnând școli, primărie și tot ce înseamnă instituție publică, chiar și  o parte din consum va fi folosită pentru Băile Sărate”, a spune primarul Silviu Vințeler.

După punerea în funcțiune a sistemului fotovoltaic, care este preconizată pentru sfârșitul acestui an, și preluarea instalațiilor de către furnizorul de energie electrică, Primăria orașului Ocna Mureș va deveni prima din România independentă energetic, asigurându-și integral energia electrică necesară iluminatului stradal, primăriei și serviciilor aferente, precum și tuturor instituțiilor publice subordonate administrației locale.

În România mai există comune care își asigură energia electrică din panouri fotovoltaice, dar Ocna Mureș e primul oraș care a realizat un proiect de amploare!

Ioana Pop

Articole recente

CLICK PE VIAȚĂ | Tânăra artistă Luana Toader, despre planurile de viitor și parcursul profesional

Invitata podcastului de astăzi are un cumul de îndeletniciri, în curând va fi absolventa...

”Marșul pentru viață” – un eveniment ce vine în sprijinul femeilor însărcinate

Tema ediției din acest an este ”construim împreună pentru viață” și a fost inspirată de situația care a dus la moartea Alexandrei Ivanov, o mamă în vârstă de 25 de ani căreia nu i s-au acordat îngrijirile medicale necesare în urma unui avort spontan.

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Dominic Fritz face primul pas pentru construirea unui spital nou în Timişoara

ADR Centru a lansat proiectul pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale din învățământul primar și secundar obligatoriu

Peste 16 milioane euro sunt alocați pentru finanțarea infrastructurii și serviciilor educaționale

Mai multe articole de același fel