fbpx
3.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIEComunitatea academică a UBB sărbătoreşte 150 de ani de învăţământ universitar maghiar...

Comunitatea academică a UBB sărbătoreşte 150 de ani de învăţământ universitar maghiar în România

Publicat în

spot_img
spot_img

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca marchează, printr-un moment festiv, împlinirea a 150 de ani de învăţământ universitar în limba maghiară în România.

„Miercuri, 12 octombrie 2022, în Aula Magna a Universităţii, comunitatea academică a UBB sărbătoreşte 150 de ani de învăţământ universitar maghiar în România! Universitatea maghiară din Cluj a avut o istorie complexă, care a marcat în bine un număr impresionant de absolvenţi. Astfel, aceasta continuă tradiţia Universitas Claudopolitana, începută în 1581 cu educaţia în limba latină, la care s-a adăugat ulterior şi limba germană şi va fi transformată în 1919 de regele Ferdinand în Universitatea românească din Cluj, aceasta din urmă evoluând în ceea ce numim astăzi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj (UBB). Dacă Universitas Claudiopolitana a conferit primele titluri de doctor de pe teritoriul actual al ţării (primul identificat până acum din 1715), Universitatea maghiară din Cluj a oferit din 1872 primele titluri de doctor şi de Doctor Honoris Causa în formatul modern, humboldtian”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de UBB.

Potrivit sursei citate, şcolile de ştiinţă ale Universităţii maghiare din Cluj erau unele de referinţă internaţională, şcoala de matematică, spre exemplu, reunindu-i pe unii dintre cei mai importanţi matematicieni ai vremurilor respective, în această perioadă Henri Poincare devenind şi Doctor Honoris Causa al acestei universităţi.

„Dacă în 2019 am sărbătorit 100 de ani de universitate românească, iar în 2021 am sărbătorit 440 de ani de tradiţie academică (inclusiv tradiţia învăţământului în limba germană), este momentul acum să onorăm 150 de ani de universitate maghiară. Deşi învăţământul superior în limba maghiară exista deja la Cluj prin institute/academii, unele derivate din Universitas Claudiopolitana, învăţământul maghiar în universitate începe pe teritoriul actual al ţării cu această instituţie academică fondată în 1872, care va include infrastructura şi personalul acestor instituţii de învăţământ superior preexistente”, declară, conform comunicatului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Articole recente

Liga 2, etapa 15: Șase meciuri sâmbătă, cu capul de afiș Poli Iași – Dinamo. Duminică alte două meciuri, luni ultima partidă

Sezonul regular al Ligii 2, a ajuns la etapa cu numărul 15, penultima din calendarul competiţional programată în anul 2022.

Medalie de aur pentru Andrei Irimie (CS Unirea Alba Iulia) la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori, desfășurat în Viborg. Cea mai mare performanță...

Sportivul Andrei Irimie de la CS Unirea Alba Iulia a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Powerlifting – Seniori. Aceasta este cea mai mare performanță din istoria sportului din județul Alba.

Teatrul Maghiar transformă un fost cinematograf din Timişoara şi grădina de vară aferentă într-un spaţiu cultural

Fostul Cinematograf Arta, din Iosefin, precum şi grădina de vară a acestuia au fost transferate Teatrului Maghiar pentru a fi reabilitate.

BMW își dublează la 2 miliarde de euro investiția de la uzina din Debrecen

Se vor crea alte 500 de locuri de muncă, pe lângă cele 1000 planificate iniţial, noua fabrică fiind un punct de inters chiar și pentru lucrători veniți din România.

Mai multe articole de același fel

VIDEO | Cea mai veche structură de acoperiş existentă în Transilvania a fost identificată în biserica reformată a satului Viștea/Magyarvista

Fundaţia “Teleki László” din Budapesta a efectuat cercetări dendrocronologice în biserica ridicată la sfârşitul secolului al XIII-lea, în cadrul Proiectului “Rómer Flóris”, înfiinţat şi finanţat de guvernul ungar.

Investiție de 50 de milioane de euro la Turda | Prima fabrică de medicamente construită de o companie internaţională în ultimii 30 de ani...

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie